EUR: 339,40 Ft
CHF: 319,21 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Budapest VI.kerület

Terézvárosi arkhék

Budapest, 2014. július 15. Ég egy Kodály köröndi lakóház tetőszerkezete és legfelső emelete Budapesten 2014. július 15-én. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Tavaly óta július 15-e a tűz és a víz napja a terézvárosi önkormányzat életében. Esztendeje reggel számtalan szépkorú örült a Széchenyi fürdőben, mert lakcímkártyájukkal ingyenes strandnapon áztathatták magukat, vagy éppenséggel élvezhették Csonka Pici műsorát. Hőségben ezek mindig jól esnek. A hűsítő víz, a gyógymasszázs önfeledt órákat képes varázsolni.

Mindeközben a Köröndön két fiatalember úgy döntött, hogy a nagy esőzések miatt megrongálódott tetőszerkezetet majd megbütykölik. Volt ott fent vagy 40 fok is, meg kátrány, fa, miegymás. És gyulladás. Lángba borult a kacifántos sorsú és hányattatott tulajdonú műemlékpalota (Andrássy út 83.-85.), szomorú szenzációt szolgáltatva a zsurnalisztikai uborkaszezonba.


Égett ott minden.

Budapest, 2014. október 2. A Kodály körönd és az Andrássy út sarkán álló, július 15-én kigyulladt ház 2014. október 2-án. A Forster Központ vállalta, hogy statikai szakvéleményen alapuló acél védőszerkezetet épít a súlyos tűzkárt szenvedett palotára, hogy megóvja az épületet a további pusztulástól. MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

A lakók az utcán siratták értékeiket, az önkormányzat gyorsan elhelyezte őket, elkezdődött az ilyenkor „természetes” egymásra mutogatás, feltűntek az önjelölt szakértők, meg a politikai hiénák. És tovaveszett a realitásérzék. Már a pattogzó gerendák alatt is azt kérdezték: mikor költözhetünk vissza?


A kérdés jogos, csak a válaszadó kiléte volt titokzatos. Merthogy a többségi tulajdonos perben-haragban áll az önkormányzattal. Miután az, 2014 elején, a lakók nyomására kipaterolta őket. Róka

fogta csuka. Az önkormányzat azóta is fizet, helytáll, az igazi felelős meg pereskedik a tulajdonáért, hogy aztán amikor – esetleg – nyer, akkor feltegye a kezét: kérem szépen, nekünk semmi közünk a tűzkárhoz, mi akkor éppenséggel ki voltunk paterolva.

körönd2Most mindenesetre, ahogy így lentről nézem, egy ideiglenes tető óv a beázástól és csúfítja a műemléket. A Foster Központ akkori vezetője az átadásnál esernyőnek nevezte az építményt. Ami víz ellen mindenképpen hasznos.

Na, de tűz ellen mi véd?

Talán a vakszerencse. Mindenesetre esztendő múltán érdemes rögzíteni: több mint 100 tűzoltó vett részt az oltásban, két férfit előállított a rendőrség, akiket közveszély okozásával gyanúsítottak, a

tűzben megsemmisült a fa zárófödém és a tetőszerkezet, a tető feletti épületszerkezetek és a 3. emeleti nyílászárók többsége, az oltóvíztől, később pedig az esőtől jelentősen károsodtak a 3. emeleti falak és a 2. emelet feletti födém, valamint a 2. emeleti lakások, s végül a tűzben, vagy nem sokkal a tűz eloltása után ledőlt két tűzfal, nyolc kémény, nagyjából 15 méter párkány és egy 6 méter hosszú falszakasz is.

És megjelent egy hír is, miszerint kétséges, hogy tűzkárra volt-e biztosítása a háznak… (Ezért nem csak kerületi kérdés ez a memóriapróba.)

Strand nap idén is volt. Az egyik arkhé tehát a helyén. Remélem Empedoklész másik arkhéja, a tűz, idén békén hagy minket…

Szerző: Sétáló Botond

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.