2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb IV.kerület

Teszteltük az újpesti fagylaltokat

A Lokál újpesti fagyi körképét Wintermantel Zsolt polgármester blog bejegyzése ihlette. Olyan érzékletesen írt a hagyományos és különleges ízekről, hogy szerettük volna mi is górcső alá venni a helyi fagylaltokat. Az elmúlt hét legforróbb nyári délelőttjén nekivágtunk.

– Minden alkalommal eszembe jut az is, hogy vajon külön szakma-e a fagylaltkészítés? Mint a parfümkészítőknél az „orr”, aki az új illatokat kreálja, létezik-e a cukrászatban egy „nyelv”, aki a leglehetetlenebb fagyikölteményeket alkotja meg? – tette fel a kérdést blogjában a polgármester.


Fagyi fagylalt körkép Újpesten (Fotó: Máté Krisztián)

Zsuzsi 50 éve készít fagylaltot (Fotó: Máté Krisztián)

A lila fagyit elkapkodták

A választ a Lokál megtalálta: igen, létezik. A Vadgesztenye cukrászdában például Valiczek József , aki 1961 óta cukrász, és felesége Zsuzsi, aki július 20-án ünnepli pályafutásának 50. évét. Az ő nevükhöz fűződik a homoktövis fagyi megkomponálása, ami egy újpesti őshonos gyógynövényből készült, de a joghurtos sárkány mellett bodzavirág és gránátalma is található a fagyis pultban, természetesen a klasszikus vanília, csoki, eper triumvirátus mellett.


– A tojáslikőrös, lila piskótás újpest fagyi sajnos elfogyott, de kóstolják meg a másik kerületi nevezetességet, a Tarzant– invitálta kollégáinkat Zsuzsi, és közben elmesélte, hogy a Tarzan fagyi a kerület számos fagyizójában megtalálható, de mindenhol egy kicsit másképp készül. – A Tarzan Park megnyitójára a helyi cukrászok találták ki, az a különlegessége, hogy nincs egy általános recept, csak az alap hasonló, és ahány újpesti cukrászda van, annyi módon ízesítik. A miénk tejszínes alapú, mangóval, banánnal, fekete és zöld csokival van megbolondítva. Egyébként valamennyi fagylaltunk kézműves. Sok helyről jönnek hozzánk, vannak, akik minden este átkerekeznek Csillaghegyről – büszkélkedett Zsuzsi.

 

Fagyi fagylalt körkép Újpesten (Fotó: Máté Krisztián)

11 adag, névre szóló fagyi (Fotó: Máté Krisztián)

A homoktövis a legfinomabb

Közben megérkezett a szomszéd óvodából Edit, aki 11 adag fagyit rendelt.

– Rekkenő a hőség, névre szóló műanyagpoharakban viszem a kollégáknak a hűsítőt – magyarázta, és egy papírról felolvasta a rendelést, amelyben a joghurtos sárkány és a homoktövis felé billent a mérleg.

Zsuzsi ráadásként egy hatalmas adag pogácsát is küldött az ovisoknak. Befutott ebédszünetben két munkás is, Ferenc és József, akik szintén nem hagyták ki az édes hűsölést. A férfiak inkább a klasszikus ízeket választották, a csoki, vanília náluk a sláger. Lapunk munkatársai egyértelműen a homoktövisre voksoltak.

 

 

 

 

Fagyi fagylalt körkép Újpesten (Fotó: Máté Krisztián)

Az újpesti találmány (Fotó: Máté Krisztián)

A gyerekek kedvencei

A Tarzan Parkban is a fagyi volt a legnagyobb sláger ott jártunkkor. A négyéves Lili kedvence az eper, de az sajnos nem volt, és vanília fagyival kellett megelégednie. – Jó lesz ez is! – nevetett huncutul apukájára, aki sietett leszögezni: egy napra csak egy gombóc jár! A kislányt ez láthatóan nem zavarta, boldogan nyalta a napi porciót.

Blanka és Flóra is betartja a szülői szabályt, hogy egyszerre csak egy gombócot kérhetnek, aztán, ha elfogyott, kapnak még. A testvérek szertartásához hozzá tartozik, hogy mindig megkóstolják egymás fagyiját. Flóra bátrabban kísérletezik, áfonyás joghurtot kért. Blanka a klasszikus ízeket szereti, a csokit most soha nem hagyta ki. Fagylalt tesztünk végén bátran kijelenthetjük: újpesten a különleges ízek mellett a hagyományos fagylaltok is a reneszánszukat élik.

Fagyizás, fagyi ( Fotó: Sáfár Tibor )

Flóra és Blanka mindig megkóstolja egymásét ( Fotó: Sáfár Tibor )

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.