2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Extra

Tévésztár lett a leghíresebb szurikáta család

szurikata

Azt is az ismeretterjesztő filmből tudjuk, hogy a szurikátáknál “nőuralom” van

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2005 nyarán debütált a Szurikáták udvarháza című brit tévéfilmsorozat. A történet egy új műfajt teremtett, ugyanis egyesíti az állatokról szóló dokumentumfilm és drámai elbeszélés stílusát.

A sorozat a Kalahári sivatag több tucat szurikáta család egyikének, a Bajusz-családnak a történetét meséli el. Vezetőjük, Hortenzia miatt esett rájuk a választás, aki egy szokatlanul sikeres domináns nőstény volt. A harmadik évad során Hortenzia egy kígyóharapás miatt elpusztult, és lánya, Rakéta vette át a helyét.


A show kísérleti formája úttörő volt az állati dokumentumfilm-készítésben, hiszen egy olyan technikákat alkalmazott, ami lehetővé tette az állatok életének hosszú távú és bensőséges megfigyelését, ledöntve ezzel a néző és a megfigyelés tárgya között érezhető falat, ami a legtöbb dokumentumfilmben tapasztalható. Kirobbanó sikert aratott a sorozat, bár a rajongók egy része bírálta, hogy a készítők időnként nem avatkoztak be a szurikáták életébe. Megkérdőjelezték, miért nem adott a stáb, illetve a kutatócsoport antiszérumot a kígyómarást elszenvedett példányoknak, vagy miért nem szabadították meg a szenvedéstől a haldokló állatokat. Az amerikai executive producer, Mick Kaczorowski azzal érvelt, hogy a Szurikáták udvarháza az állatok valós életét és halálát mutatja be, a stáb pedig nem akar beleavatkozni a természetes folyamatokba.

Kapcsolódó Cikkek