2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

Több ezren keresik a drogbárót

A rendvédelmi szervek közel tízezer tagja keresi a szökött drogbárót, Joaquín Guzmánt hétvégi szökése óta – közölte a mexikói belügyminisztérium.

A tárca helyi idő szerint szerdán arról adott ki közleményt, hogy 8200 rendőrt és más rendfenntartót mozgósítottak. Az ország középső részén, Mexikó szövetségi államban az El Altiplano börtön körül koncentrikus körökre osztott zónákban összesen 1250 fő keresi a Sinaloa kartell vezetőjét. Munkájukat a csendőrség 180 fős speciális egysége is támogatja.


A hatóságok százezer példányban osztották ki az El Chapo (Köpcös) néven is ismert Guzmán fényképét az autópályák fizetőkapuinál dolgozóknak. Folyamatosan ellenőrzik a kórházakat, a szállodákat és a ravatalozókat is. A személy- és az áruszállító járművek átkutatását 48 kutyás egységgel végzik. A főbb autópályákon 101 ellenőrzőpontot állítottak fel. A reptereken fokozott ellenőrzéseket tartanak, különös figyelemmel a magángépekre. A belügyminisztérium állítása szerint a szövetségi rendőrség a helyi erőkkel szorosan együttműködve keresi a drogbárót.

A nemzetközi rendőrség, az Interpol eközben ismételten vörös riasztást adott ki. Eszerint a szervezet mind a 190 tagállamában elfogató- és kiadatási parancs van érvényben “El Chapo” ellen.


Guzmán tavalyi elfogása előtt Mexikó legnagyobb hatalmú drogbárójának számított. Drogcsempészettel, hamisított termékekkel, emberkereskedelemmel és zsarolással foglalkozó Sinaloa kartellje éves szinten dollármilliárdos forgalmat bonyolít. Ő maga átmenetileg a Forbes magazin leggazdagabb emberek neveit tartalmazó listájára is felkerült.

Azt követően vált ismét Mexikó legkeresettebb bűnözőjévé, hogy szombat este filmbe illő módon megszökött egy egymérföldes (mintegy másfél kilométeres), a zuhanyzója alatt induló alagúton keresztül.

Egy mexikói kormányzati forrás szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) is segít a Guzmán utáni nyomozásban.

Kapcsolódó Cikkek