2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Extra

Tompos Kátya: számomra az éneklés is egy szerep

Tompos Kátya, Törley pincelátogatás (Fotó: Máté Krisztián)

Kátya már megírta első új dalát is, a címe: Babák

Tompos Kátya, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színésze énekesnőként is megmutatta tehetségét; a Keresztül Európán című első albumával a Törley Pezsgőpincészetben koncertezett. Kátya a Lokálnak elmondta, számára az éneklés is egy szerep, amellyel valami pluszt szeretne adni a közönségnek. Ezért aztán mindent elkövet, hogy színházi munkáit jól egyeztetve, jusson ideje a koncertezésre.

A Keresztül Európán című műsorban Tompos Kátya öt nyelven és ennél is többféle stílusban énekel, Kosztolányitól Jimi Hendrixen át Cseh Tamásig megszólaltatva a nagy elődöket. A fiatal előadót mindeközben az 50-es, 60-as párok ugyanolyan élvezettel hallgatják, és kérnek a koncert végén közös fotót vele, mint a tizen-huszonévesek.


– Én a színházból jövök, ott is több korosztályt szólít meg az ember, nem csak egy közönségréteget céloz meg. Az idősebbeknek a saját fiatalságukat jelentik ezek a dalok, a fiatalok pedig nyitottak a retro modern és újszerű feldolgozására. Örülök, hogy mindenki számára hordoz értéket, amit csinálok – mondta a Színművészeti operett-musical szakán végzett színésznő, aki azt állítja, gyermekkora óta kacérkodott a gondolattal, hogy énekesnő legyen, de soha nem hitte, hogy ez neki sikerülhet, és őt lepte meg legjobban, amikor a bölcsészkar irodalom/orosz szakáról a színpadra irányították.

– Számomra az éneklés is egy szerep. A színpadon egyedül énekelve annyiban más, hogy ott a zenészek a közvetlen partnereim, de a közönség tekintetével is folyamatosan kapcsolatban vagyok. Az éneklés természetes dolog, a dalokhoz adunk egy közeget; teret és látványvilágot. Ha énekelek, az energetikai többlet, nekem és a hallgatóknak is. Az a cél, hogy az emberek ne menjenek el úgy a koncertről, hogy nem történt velük semmi. Az éneklés közösségi műfaj már évezredek óta, mindig kell, hogy adjon valami pluszt, ha részesei vagyunk egy ilyen alkalomnak, egy koncertnek – állítja. Hozzátette, nem tud pusztán technikával, érzelmek nélkül énekelni. Tompos Kátya, akinek az édesanyja orosz, azt is elárulta, hogy már új dalokon is dolgozik, amelyek közül az első el is készült.


– A Babák című dalnak én írtam a szövegét. Remélem, szép lassan megszületik majd a többi is. Elég nehéz összehangolni a színházi munkáimat úgy, hogy még a zenére is maradjon idő. De nagyon igyekszem. Szeptembertől sok új zenés darabban is játszom. Amikor felvettük a lemezt, két próba közt kellett villámgyorsan végigautóznom a rakparton a stúdióba, hogy felénekeljem a dalokat. Az első albumommal számomra kinyílt egy új kapu. Szeretném ezt a vonalat kibővíteni, megtartani a minőségi könnyűzenét, mint műfajt, de majd idővel közeledni a klasszikus zene irányába is, hiszen ezeken az alapokon tanultam és tanulok is hangképzést az énekmesteremtől, Bagó Gizellától.

Kapcsolódó Cikkek