EUR: 339,50 Ft
CHF: 319,46 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Törökország lecsapott a terroristákra

Őrizetbe vettek csaknem 300 embert a török hatóságok pénteken fegyveres csoportok ellen 13 tartományban indított rajtaütésekben – jelentette be a török miniszterelnöki hivatal. Ahmet Davutoglu kormányfő közölte, hogy a “biztonsági műveletek” folytatódni fognak.

A török kormány közleményének megfogalmazása szerint Ankara eltökélt a harcra mind az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet, mind pedig kurd militánsok ellen, méghozzá “különbségtétel nélkül”.


A hatóságok ennek szellemében tartottak nagyszabású razziát péntekre virradóra Isztambulban az IÁ és a kurd milíciák több mint száz feltételezett rejtekhelyén. A huszonhat kerületet érintő műveletben – helikopterek és a különleges egységek támogatásával – ötezer rendőr vett részt.

Davutoglu sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a biztonsági műveleteknek az Iszlám Állam harcosai mellett ugyanúgy célpontjai baloldali és kurd fegyveresek. Közölte, hogy a 297 lefogott ember közül 37 külföldi állampolgárságú.

Ugyancsak pénteken – még hajnalban – Törökország légicsapásokat mért az Iszlám Állam három külföldi, Szíriában lévő állásaira is. Ezek a török határ közelében vannak, és a török harci gépek nem repültek be Szíria fölé, hanem a török légtérből lőtték ki rakétáikat.

Az Iszlám Államot a kurdok szintén ellenségüknek tekintik, és a szervezet elleni harcokban eddig a kurd milíciák, a pesmergák bizonyultak a leghatékonyabbaknak. Az Egyesült Államok kiemelten számít rájuk az IÁ elleni harcban a térségben, éppen ezért is érkezett pénteken előre be nem jelentett látogatásra Erbilbe, az észak-iraki Kurdisztán autonóm tartomány fővárosába Ashton Carter amerikai külügyminiszter. Programja szerint találkozik a helyi kurd kormányzat és fegyveres erők vezetőivel.

Kapcsolódó Cikkek