EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Törökországban robbantott az Iszlám Állam

Feltehetően az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoport egy öngyilkos merénylője robbantást hajtott végre hétfőn délelőtt egy török városban a szíriai határ közelében. A török belügyminisztérium nyilatkozata szerint legalább 30-an meghaltak és mintegy százan megsebesültek a támadásban, amelyet a török államfő terrorcselekménynek minősített.

Suruc, 2015. július 20. Egy feltehetően terroristák által egy kulturális központ előtt elkövetett robbantásban megsérült férfi orvosi ellátásra vár a szíriai határhoz közel fekvő délkelet-törökországi városban, Surucban 2015. július 20-án. (MTI/AP/Özcan Soysal)

MTI/AP/Özcan Soysal

A helyszín, a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városa – amelyet zömmel kurdok laknak – mindössze 10 kilométerre van a szíriai belháborútól sokat szenvedett szíriai határvárostól, Kobanitól. A robbantás egy kulturális központ előtt történt.


A központban a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását Kobaniba. A szervezet az Iszlám Állam és a kurdok közötti harcok sújtotta város újjáépítésében akar segédkezni. (Kobanit a kurdok visszafoglalták az IÁ-tól, ami az utóbbiak egyik súlyos vereségének számít.)

Suruci tisztségviselők szerint a robbantást öngyilkos merénylő követhette el. A sebesültek kórházba szállításában civilek is segítettek, a kórház sürgős véradásra szólította fel a lakosságot.


Recep Tayyip Erdogan török államfő elítélte a támadást és terrorcselekménynek minősítette azt.

“Gyászban vagyunk egy terrorcselekmény miatt (…) népem nevében átkozom és elítélem ennek az erőszaknak az elkövetőit” – hangsúlyozta az Észak-Nicosiában tartózkodó Erdogan, az észak-ciprusi vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyet a TRT török állami televízió élőben közvetített. A török államfő egy hivatalos látogatás keretében kereste fel Ciprus északi – Törökország által 1974-ben elfoglalt – részét.

A török hatóságoknak “erős okuk” van azt hinni, hogy a suruci támadást az Iszlám Állam követte el – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó török illetékes.

Hétfőn robbanás történt Kobaniban is, ez két kurd harcos halálát okozta. A detonáció okáról különböző információk láttak napvilágot. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen egy öngyilkos merénylő autóba rejtett pokolgéppel hajtott végre támadást. Az YPG egyik szóvivője szerint viszont az Iszlám Állam által hátrahagyott lőszerek megsemmisítése közben következett be több detonáció.

Kapcsolódó Cikkek