2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Trump kikérte magának, majd megint bírálta Mexikót

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt-aspiráns hétfői közleményében azzal vádolta az amerikai médiát, hogy szándékosan kiforgatta a mexikói bevándorlókra tett becsmérlő szavait, egyúttal azonban arról értekezett, hogy szerinte az Egyesült Államok “Mexikó szeméttelepe lett”.

Az ingatlanmilliárdos, aki a legfrissebb felmérések szerint a tucatnyi republikánus elnökjelölt-aspiráns egyik legnépszerűbbike, komoly botrányt kavart azzal, hogy június 16-i kampánynyitóján azt mondta: a mexikói bevándorlókkal együtt bűnözés és drog érkezik az Egyesült Államokba, s ezért megválasztása esetén falat építtetne a 3000 kilométer hosszú amerikai-mexikói határon, amelynek költségét Mexikóval fizettetné meg.


Kijelentései miatt azóta számos üzleti partnere – köztük a spanyol nyelven sugárzó amerikai Univision tévéhálózat, valamint az NBC és az ESPN csatornák – szerződést bontott vele, aminek következtében becslések szerint több tízmillió dolláros anyagi kár érte a saját állítása szerint 9 milliárdos vagyonnal bíró Trumpot.

Hétfői közleményében Trump azt írta: a média “teljesen kiforgatta” szavait, “sok csodálatos ember jön Mexikóból (az Egyesült Államokba), akik jobbá teszik az országunkat”.


Egyúttal azonban kiállt korábbi kijelentései mellett, sőt, úgy fogalmazott: az Egyesült Államok “Mexikó és világ számos más részének szeméttelepévé vált”, s “a legrosszabb mexikói elemeket a mexikói kormány taszítja az Egyesült Államokba”. Trump újfent azt hangoztatta: a mexikóiak kábítószert csempésznek az Egyesült Államokba és velük együtt “borzasztó fertőző betegség áramlik át a határon”.

Donald Trump a CNN hírtelevízió múlt heti felmérése szerint a második legnépszerűbb a republikánus táboron belül a párt elnökjelöltségére pályázók között. Egyedül Jeb Bush volt floridai kormányzó előzi meg, akivel egyébként az utóbbi napokban egyre élesebb nyilatkozatháborúba keveredtek a bevándorlásról.

Elemzők mindazonáltal kételkednek abban, hogy Trump támogatottsága ki fog tartani a kampány későbbi szakaszában, miközben demokrata párti stratégák szerint a Demokrata Pártnak kifejezetten jól jöhet a korábban is botrányos kijelentéseiről ismert üzletember népszerűsége, mert az elidegenítheti a republikánusoktól a spanyol ajkú szavazókat.

Kapcsolódó Cikkek