2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Trump tarja első helyét

Egy héttel a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első televíziós vitája előtt, a párt szavazóinak egyötödének támogatásával tartja első helyét a Fehér Házra pályázó ellenzéki politikusok csoportjában Donald Trump milliárdos vállalkozó és televíziós személyiség – derült ki a Quinnipiac Egyetem csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Portsmouth, 2011. április 27. Donald TRUMP amerikai ingatlanmágnás és a republikánusok esetleges 2012-es elnökjelöltje nyilatkozik a New Hampshire állambeli Portsmouthban. Trump közölte: "nagyon büszke", hogy sikerült kikényszerítenie a Fehér Házból Barack Obama elnök születési anyakönyvi kivonata másolatának közzétételét. A dokumentumot azért adták közre, mert az elnökválasztás kibontakozófélben lévő kampányában az elnök ellenfelei ismét elkezdték Obama születési helyének és ezzel állampolgárságának kérdését feszegetni. Az alkotmány értelmében elnök csak az lehet, aki az Egyesült Államok állampolgáraként született. (MTI/AP/Jim Cole)

(MTI/AP/Jim Cole)

A felmérés szerint Trump 20 százalékos támogatottsággal vezet a 13, illetve 10 százalékon álló Jeb Bush volt floridai és Scott Walker jelenlegi wisconsini kormányzó előtt. A republikánus belső vetélkedés éllovasa a viszonylagos népszerűsége mellett egyben megosztó személyiség is: az ellenzéki párt támogatói közül 30 százalék semmiképp sem szavazna rá. Ezzel az adattal az ő elutasítottsága a legnagyobb a mezőnyből.


Az új mérés kimutatta, hogy demokrata elnökjelöltként Hillary Clinton volt külügyminiszter, Bernie Sanders szenátor és Joe Biden alelnök is könnyedén legyőzné, ha most tartanák a választásokat. A demokratáknál Clinton 55 százalékos támogatottságot élvez, ugyanakkor a Quinnipiac szerint gyakorlatilag holtversenyben állna Walkerrel és Bush-sal az általános választáson – holott a május 28-án közzétett adatok szerint még jelentős előnye volt.

Clinton általános megítélése a jelöltségéről szóló bejelentés óta eltelt hat hét alatt 11 százalékpontot romlott. Az amerikaiak 40 százaléka vélekedik róla pozitívan, 51 százaléka pedig negatívan. A szavazók elsősorban a volt first lady őszinteségét és az empatikus készségét kérdőjelezik meg. Tízből csaknem hat válaszadó szerint a volt first lady nem őszinte és nem szavahihető, amiben gyakorlatilag egy szinten áll Donald Trumppal.


A Hillary Clintonról kialakult kép elsősorban a Clinton Alapítvány finanszírozása, valamint amiatt romlott meg, hogy külügyminiszterként nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszert használta, hanem a sajátját. Újabb problémát jelenthet számára, hogy Ronald Kessler, a The Washington Post volt oknyomozó újságírója egy, a volt elnökök biztonságáért is felelős szolgálatról, a Secret Service-ről írt könyvében azt állítja, hogy Bill Clintonnak egy új “szőke, dús keblű” szeretője van.

Az ügynökök által Energizer kódnéven emlegetett nő Kessler szerint mindannyiszor felbukkan Clintonék chappaquai otthonában, amikor az elnökjelölt-aspiráns elutazik. A szerző azt állítja, hogy a volt elnök és a Fehér Házra aspiráló felesége közötti kapcsolat nem házasság, hanem pusztán üzleti viszony.

A Rasmussen Reports ugyancsak csütörtökön publikált felmérésében azt mutatta ki, hogy Trump 26 százalékkal vezet Walker (14 százalék) és Bush (10 százalék) előtt. Ted Cruz texasi szenátor és Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó 7-7, Marco Rubio floridai szenátor, Ben Carson volt idegsebész és John Kasich ohiói kormányzó egyaránt 5, Rand Paul kentucky-i szenátor padig 3 százalékon áll.

A közvélemény-kutatás egyformán 2 százalékos támogatottságot mutatott ki Chris Christie New Jersey-i és Bobby Jindal louisianai kormányzónál, valamint Rick Perry volt texasi kormányzónál és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátornál. A sort Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor és George Pataki volt New York-i kormányzó zárja, egyaránt 1-1 százalékkal.

Mivel az aspiránsok első televíziós vitáját augusztus 6-án megrendező Fox News kikötötte, hogy azon csak a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb támogatást élvező 10 politikus vehet részt, a Rasmussen szerint a vitázók körébe Trump, Walker, Bush, Cruz, Huckabee, Rubio, Carson, Kasich, Paul és a négy kétszázalékos egyike kerülhet majd be.

Kapcsolódó Cikkek