EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb

Újra a régi a tokaji bor

ANEXKC Tokaj vineyard HungaryElég egy korty Tokaj bármelyik furmintjából, és a borkedvelő már sejti, melyik dűlőben termett. Tallián Hedvig borszakíró szerint a tokaji bor lassan visszanyeri a hajdani világhírnevét.

 Most még csak egy apró virág, de hamarosan pompás rózsabokor áll előttünk – mondta a Lokálnak Tallián Hedvig borszakíró, akit a Tokaji Borlovagrend április végén fogadott tagjai közé. Az energikus újságíró hosszú évek óta küzd azért, hogy a Tokaj megbízható pincéiből érkező borok minél szélesebb körben ismertek legyenek.


hedi

 Aki kóstolt már igazi, minőségi tokaji bort, tudja, hogy ezen a borvidéken kivételes csoda születik. A hajdani Pannon-tenger helyén kialakult vulkanikus talajon egészen különleges bor születik. Hiszek abban, hogy ezt mindenkinek meg kell kóstolnia, és azok a magyarok, akik már megtették, büszkék lesznek erre a ritka kincsre – magyarázta. – A nagy szocialista borkombinátok megszűnése után végre újra elfoglalhatták a hegyet azok a borászok, akik magas minőségű bort állítanak erő. 30-50 olyan pincészet működik itt, amelyek termékei már ott vannak a világ nagy bormustráin, és sorra hozzák el a díjakat.

 

 

 

Hol vegyük?

Minőségi bort lehetőleg borászati szaküzletekben vásároljunk! Itt már maga a kínálat is erősen szűrt, és az eladók szakértelme is segíthet a jó választásban.

Tokaj az elmúlt évszázadokban már ismert volt Európa szerte, elsősorban édes boráról.


bor

–  Tudni kell, hogy az aszú és a szamorodni édessége természetes: nem hozzáadott cukortól származik, hanem maga a szőlő állítja elő napfény hatására – magyarázta Tallián Hedvig hozzátéve: ˗ Ezt olyan harmonikus savszerkezet egészíti ki, amely csak ezen a talajon fejlődhet ki, és amelytől olyan jó belekóstolni.

„A királyok bora – a borok királya” – így emlegetik évszázadok óta az aszút. Manapság azonban a tokaji már a száraz borok piacán is megtalálta a helyét.

Mit igyunk?

Szepsy István 2012-es „Birtok” furmintja a műfaj igazi különlegessége: több dűlő termésének házasításából született. Ráadásul a csúcsborok között is megfizethetőnek számít.

 Szepsy István furmintját a Financial Times szakírója úgy jellemezte, mint a legmagasabb presztízsű burgundiai fehérborok alternatíváját, aminél nagyobb dicséretet talán el sem lehet képzelni – magyarázta Hedvig. – A furmint egyébként valódi csoda, sajátos savszerkezetének köszönhetően képes ízében, zamatában, illatában visszaadni a földet, amelyből származik. Elég egy korty, és az ember tudja, hogy a Hasznos-, a Nyulászó- vagy éppen a Szent Tamás-dűlőből származik-e.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.