EUR: 338,10 Ft
CHF: 318,65 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld XIII.kerület

Újra nyithat a Flippermúzeum

Flippermúzeum, 13. kerület

Az ajtó még zárva

Pozitív fejlemények körvonalazódnak a XIII. kerületi Flippermúzeum ügyében. A hely üzemeltetője Pálfi Balázs nemrégiben a legnagyobb közösségi oldalon tette közzé üzenetét, miszerint a múlt héten sikerült személyesen is találkozniuk a Nemzeti Adó és Vámhivatal Szerencsejáték Felügyelete (NAV SzF) vezetőivel, s a megbeszélésen kiderült, számukra a múzeumi működés a régi jegyárstruktúra kivételével nem aggályos.

– Erről kapunk is egy állásfoglalást a napokban. Amint kezünkben lesz ez az okirat, erről itt fogunk tájékoztatni benneteket. Ebben az esetben hivatalossá válhat az augusztus eleji visszatérés! – állt még a közzétett posztban.


Lapunk megkereste Pálfit, aki a fizetési struktúra átalakításában látja a megoldás kulcsát, bár ez nem mindenkinek lesz kedvező, viszont ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a hely megfeleljen az interaktív múzeumok működési feltételeinek és ne kelljen a több mint 100 gépre egyenként 60 ezer forintos játékadót és az ezen felül szerencsejáték felügyeleti-díjat kifizetni, amely terhek több mint 10 millió forintra rúgnának.

– Eddig külön szedtük a múzeumi jegyet, ami egy tárlatvezetéssel párosult és külön díjat kértünk a géphasználatért. Most fixáras a belépő, ami egy kísérőnek nem lesz túl szerencsés, de ezzel számolniuk kell az érdeklődőknek – vélekedett Pálfi.


Flippermúzeum      (Fotó: Máté Krisztián)

Amikor még volt itt élet

A Lokál a fejleményekkel kapcsolatban megkereste a NAV-ot is. 

– A szerencsejáték törvény hatálya alá tartozik a szerencsejáték-szervezésnek nem minősülő játékautomata-üzemeltetés is, ami nem engedélyköteles, de előzetesen, nyilvántartás céljából be kell jelenteni a NAV-nak. Abban az esetben, ha az üzemeltető a berendezés használatáért nem kér díjat a játékostól, akkor a működtetése nem minősül játékautomata üzemeltetésnek, így nyilvántartásba vételi kötelezettség sem társul hozzá – fejtette ki válaszában az adóhatóság sajtóosztálya. – Főszabály szerint egy interaktív múzeum üzemeltetése – feltéve, hogy annak belépődíja összhangban áll a fenntartás költségeivel és a látogató nem kifejezetten a berendezések használatáért fizet – olyan tevékenység, amely nem tartozik a Szerencsejáték törvény hatálya alá, feltéve, hogy az üzemeltetés körülményei nem vetik fel a bejelentés nélküli, ellenérték fejében használható játékautomata profitorientált működtetésének gyanúját.

A nagy népszerűségnek örvendő Flippermúzeum június 14-én zárt be, miután a nyitástól kezdve folyamatos harcban álltak az adóhivatallal. Jelen állás szerint a nyitás augusztus 6-án várható.

 

Flippermúzeum      (Fotó: Máté Krisztián)

Tucatjával sorakoznak a játékgépek a hosszú termekben

Kapcsolódó Cikkek