2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Ukránosítás jöhet Kárpátalján?

Borhalom, 2015. július 14. Az ukrán nemzeti gárda ellenőrzőpontja a munkácsi járásban lévő Borhalmon, Kárpátalján 2015. július 14-án. Három halálos áldozatot követelő tűzharc tört ki Munkácson július 11-én a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus az ukrán politikai élet vezetői szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze. Tovább keresik PSZ fegyvereseit a munkácsi járás falvaiban. MTI Fotó: Nemes JánosA munkácsi lövöldözést követően megkezdődött a kárpátaljai tisztségviselők cseréje. Kérdés, hogy ezzel mennyire nő Kijev nyomása a nyugati országrészben élő nemzetiségeken, így a magyarokon is?

Nincs szükség terrorellenes művelet végrehajtására Kárpátalján, mert a megyében jelenleg nincs terrorveszély – jelentette ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat Szóvivője az egyik kijevi tévécsatornának nyilatkozva. Mindez egy nappal azután hangzott el, hogy Munkácson és Ungváron egy nap alatt háromszor kellett bombariadót elrendelni, valamennyi esetben vakriasztás alapján.


A bombariadók következményei annak a helyzetnek, amelyek július 11. után alakultak ki, amikor a Jobboldali Szektor nevű militáns szervezet fegyveresei összecsaptak Mihajlo Lanyo parlamenti ellenzéki képviselő testőrségének embereivel. A három halálos áldozatot követelő lövöldözés hatására sok minden felszínre került, amiről eddig nem beszéltek ezzel a háborúval kapcsolatban: például hogy magas rangú politikusok szép summát keresnek az Európa felé irányuló cigarettacsempészettel, amelyet a Munkácson összecsapókhoz hasonló magánhadseregek fedeznek.

Borhalom, 2015. július 14. Az ukrán nemzeti gárda egyik járőröző katonája egy kisfiúval fog kezet a munkácsi járásban lévő Borhalmon, Kárpátalján 2015. július 14-án. Három halálos áldozatot követelő tűzharc tört ki Munkácson július 11-én a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége, valamint a rendőrség között. A konfliktus az ukrán politikai élet vezetői szerint a csempészpiac újrafelosztásával függhet össze. Tovább keresik PSZ fegyvereseit a munkácsi járás falvaiban. MTI Fotó: Nemes János

Az ukrán nemzeti gárda egyik járőröző katonája egy kisfiúval fog kezet a munkácsi járásban lévő Borhalmon.
MTI Fotó: Nemes János

A Lokál több olyan embert kérdezett meg, akik a lövöldözés óta hazalátogattak Kárpátaljára, vagy telefonon, e-mailen informálódtak az otthoniaktól. Információink szerint sem a munkácsiak, sem a Kárpátalja egyéb területein élők nem érzik közvetlenül fenyegetve magukat, és a Jobboldali Szektor fegyvereseinek felkutatására érkező nemzeti gárda katonáit és hadi eszközeit is hamar megszokták.


Aggodalommal tölti el ugyanakkor az itt élőket a kormányzat által diktált minden változás, amely a régiót érinti. Az eseményeket követően ugyanis Porosenko elnök új kormányzót nevezett ki Káprátalja élére, és megkezdődött a vezető tisztségviselők cseréje is. A Belső-Ukrajnából ide kerülő vezetők megjelenésével mind kevesebb a remény arra, hogy a régió Kijev nyomása nélkül rendelkezzék saját ügyei felett.

Kapcsolódó Cikkek