2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Válás után: édesapák harca a gyerekükért

apa_gyerekEgyre több olyan történet kerül napvilágra, ahol a szülők megromlott viszonyukat vagy egy csúnya válást úgy próbálnak megoldani, hogy nem engedik közös gyereküket a másik szülő közelébe. Sőt olyan történetet is egyre többször hallani, hogy valamelyik szülő – általában az apa, hisz a gyereket legtöbbször az anyának ítélik -, az egyik láthatásról nem hazaviszi a gyereket, hanem külföldre szökik vele…

Mit tehet hivatalosan egy apa, ha az anya mindent elkövet, hogy ne találkozhasson a gyerekével? Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász egyik ügyfele éppen erre a kérdésre keresi a választ. “Egy középkorú hölgy évekkel ezelőtt szeretőt keresett a férje mellett, akivel nem védekeztek szex közben, mivel azt állította, hogy több sikertelen lombikbébi programon van túl és már nem lehet gyermeke. Néhány hónappal később azonban a nő áldott állapotba került. A férfi, mivel szerelmes volt, a barátnőjét meg nem kérdezve, a férj elé állt és megkérte tőle a szerelme kezét, mondván ő a születendő gyermek édesapja. Az asszony emiatt kidobta a szeretőjét, hiszen, mint kiderült a válás akkor még fel sem merült benne, csak a szerelmet kereste, valamint  gyermeket szeretett volna valakitől természetes úton. Tudta jól, hogy a jól menő, üzletember férj megfelelő diszkréció esetén nemhogy nem bánja a történteket, hanem még örül is annak, hogy a felesége szórakozik és pláne örül a kicsinek. Egy percig nem volt kérdés, hogy az apaság vélelme alapján nevére vegye, majd felnevelje a hűtlen házastársa gyermekét, ezzel is apa_gyerek2stabilizálják a házasságukat. Ennek ellenére a viszonyukat nemsokára folytathatták a szeretővel azzal a feltétellel, hogy a továbbiakban következetesen letagadják a külvilág előtt a vér szerinti apa személyét. Az édesapa tisztelte a férjet, biztonságban tudta a kislányát, akit néha meglátogathatott. A történet azonban váratlan fordulatot vett, amikor a feleség a harmincéves osztálytalálkozóján összejött egy tinédzserkori szerelmével, majd elhagyta a férjét és gyermekének apját is. Az édesapa lelkileg összeomlott és  keresi a jogi lehetőségét annak, hogy néha láthassa a kislányát” – mesélte a szakember. Szerinte ilyenkor kézenfekvő megoldásnak tűnik az apaság bizonyítására a genetikai vizsgálat, amelyhez a gyermek egyetlen hajszála is elegendő. Ennél azonban sokkal bonyolultabb a lelki tényező, azaz, hogy, ha be is bizonyítja, hogy ő az édesapa, mi a következő lépés és, hogy mi lesz a szerepe a továbbiakban a  gyermeke életében, aki jelenleg azt hiszi, hogy a vér szerinti apja az édesanyja férje és a nevelőapja a harminc év után felbukkant osztálytárs.


“Az édesapa még azoknál az apáknál is nehezebb helyzetben van, akik a közös gyermeket szingliként felnevelni akaró anya kérésére aláírják az apaságról való, hivatalos  lemondó nyilatkozatot, hiszen éppen ezzel a dokumentummal ismerik el indirekten, hogy, ők vér szerinti apák. Történetünk szereplőinek őszinteséget  javaslok. Mivel kicsi még a gyermek, nem traumatizálja annyira az igazság, lassan hozzászokik a gondolathoz, hogy több “apukája” van. Mindeközben ne feledkezzünk meg  a vér szerinti apáról sem, akit lelkileg megcsonkít ez a helyzet és, ha elszántan küzd is a gyermekéért, hosszas bírósági perekkel eléri a célját, mire újra láthatja a kislányát, már csak romokon lépkedhet” – tette hozzá Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

  Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

  Anne Frank híres író szeretett volna lenni, a kamaszlány történte aztán a történelem borzalmas eseményei miatt memento lett, de ugyanakkor a töretlen remény regénye is. Az Operettszínház Anne Frank naplója monooperáját Süle Dalma adja elő, az est második felében a nézők A képfaragó című darabot tekinthetik meg.

 • Pihenjen, amennyit tud!

  Pihenjen, amennyit tud!

  Sokan vannak, akik reggelre fáradtan ébrednek, pedig amikor aludni tértek, minden rendben volt.

 • Sótlanul vagy sósan a jó?

  Sótlanul vagy sósan a jó?

  Nem tudni pontosan, hogy mikor került be az ételekbe az első só, az mindenesetre már tisztázódott – a régészeti kutatásoknak köszönhetően -, hogy az ősember nemigen foglalkozott azzal, hogy így ízesítse zsákmányát.