2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Külföld

Videón az első számú drogbáró szökése

Közzétették a legszigorúbban őrzött mexikói börtön biztonsági kameráinak felvételeit helyi idő szerint kedden a mexikói hatóságok, miután néhány nappal korábban megszökött onnan az ország első számú drogbárója, az El Chapo (Köpcös) néven ismert Joaquín Guzmán.

A képsorokon az látható, ahogy a Sinaloa-kartell vezetője börtöncellájában fel-alá járkál, majd leül az ágyára, gyorsan cipőt cserél, odamegy a cellában lévő zuhanyozóhoz, lehajol és eltűnik.


Monte Alejandro Rubido mexikói biztonsági szakértő a videofelvétel kapcsán azt mondta, a zuhanyozó és a vécé kiesnek a biztonsági kamerák látószögéből, hogy ezzel védjék a fogvatartottak intimszféráját.

Mint később kiderült, a tusoló alatt egy másfél kilométer hosszú alagút kijárata rejtőzött, amelyen keresztül El Chapo megszökött cellájából.

A mexikói hatóságok a föld alatti járatról is tettek közzé felvételeket, amelyek tanúsága szerint egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, elektromos világítással, valamint szellőzőrendszerrel ellátott alagútról van szó. A képsorok egy sínekre szerelhető motoros kocsit is mutattak, amellyel a földet szállították el a járatból.

A hatóságok számára nyilvánvaló, hogy a gengszternek mind a börtönön kívül, mind az intézményen belül voltak segítői.

Guzmánnak július 11-én este kilenc óra tájban veszett nyoma, és a biztonsági erők azóta is keresik.

A bűnöző legutóbb 2001-ben szökött meg a börtönből. A körözött drogbárók amerikai listáján az első helyen szerepelt. A Forbes magazin a világ legnagyobb hatalmú gengsztereként tartja számon, a Sinaloa-kartell pedig a mexikói drogháború meghatározó szereplője.

A kábítószer-kereskedelem elleni harcban több mint 77 000 ember vesztette életét 2006 vége óta.

Kapcsolódó Cikkek