2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb II.kerület

Visszavárják a négy fekete gólyát

Elhagyta fészkét az a négy fekete gólyafióka, akik májusban jöttek a világra az áprilisban a Pilisi Parkerdő területére visszatért gólyapártól. A júliusban kirepült fiatal fekete gólyákat a parkerdő munkatársai meggyűrűzték, azt remélve, hogy így nyomon követhetik útjukat, míg szüleikhez hasonlóan, ők is visszatérnek.

Lomnici Gergelytől megtudtuk, a gólyaszülők 65-70 napig nevelték fiókáikat, mielőtt útjukra engedték őket. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról is tájékoztatta a Lokált, hogy a felcseperedett utódokat a szakemberek már nyár elején meggyűrűzték, lehetővé téve így a megjelölt fiatal fekete gólyák későbbi beazonosítását, illetve a vonulás nyomon követhetőségét.


– Az Európában fészkelő fekete gólyák – így a Pilis lakói is – Afrikában töltik a telet, vagyis hatalmas és megerőltető út áll még előttük. Az általánosan megfigyelt vonulási „koreográfia” szerint augusztus tájékán rendeződnek csapatokba, és általában október elején tűnnek el teljesen a magyarországi, főleg vizes táplálkozóhelyekről, ahol a vonulás megkezdése előtt kis és nagy kócsagokkal, valamint szürke és kanalas gémekkel összeverődve halásznak, majd a Boszporuszon vagy a Gibraltári-szoroson keresztül hagyják el kontinensünket. Érdekesség, hogy a fekete gólyák eltérő korcsoportjai egymással nem keveredő csapatokban vonulnak – mondta el Lomnici Gergely. Hozzátette, a fekete gólyák visszatérő vendégnek számítanak a Pilisben, ami rendkívül pozitív visszaigazolás a térségben folyó természetközeli erdőgazdálkodás helyességére vonatkozóan, hiszen ennek a fokozottan védett fajnak különösen változatos flórájú és faunájú, sok természeti értéket hordozó erdőrészletre van szüksége a fészkeléshez.

– Reméljük, hogy a szülőkön kívül a most kirepült fiókák is visszatérnek, és a madárgyűrűiknek köszönhetően sok érdekes információt megtudhatunk róluk.


Fekete gólyák2

A négy fekete gólyafióka a fészkében

Fekete gólyák Pilis2

A szakemberek meggyűrűzték a fiatal egyedeket, mielőtt útjukra engedték őket

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.