EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,81 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb XIV.kerület

Záborszky: Zugló valóban a kultúra szigete

A Zuglói Filharmónia 2014/2015-ös évadjának utolsó hangversenyét a Vajdahunyad várban tartja 2015. július 6-án hétfőn 20.30-kor. Vezényel: Záborszky Kálmán

A Zuglói Filharmónia zenekarát  Záborszky Kálmán (háttal) vezényelte a Vajdahunyad várban a Nyári Zenei Fesztiválon

A Vajdahunyad várban tartotta évadzáró koncertjét a Zuglói Filharmónia Záborszky Kálmán gordonkaművész, Liszt-díjas karmester vezényletével. Az együttes rövid pihenés után Tihanyba készül zenei táborba, majd az őszi program első állomása a Magyar Művészeti Akadémia Bartók emlékkoncertjén való fellépés lesz, amelyen három, az életmű gerincét alkotó remekmű szólal meg: a Cantata profana, a III. zongoraverseny és a Concerto.

A Zuglói Filharmónia szoros kapcsolatban áll a Szent István Zeneiskolával és Zeneművészeti szakközépiskolával, amelynek Záborszky Kálmán az igazgatója.


– Működésünk alapvető eleme az ifjúság zenei nevelése, ezért iskolánk 13 együttesére kiemelt figyelmet fordítunk. Már több évtizede Tihanyban, a helyi általános iskolában tartjuk az együttesek zenei táborát, mely egyúttal egy-egy zenekar közösséggé válását is segíti – tájékoztatta a Lokált Záborszky Kálmán, aki azt is elárulta, a nyári szünet után ünnepi hangversennyel készülnek Zugló 80. születésnapjára, ezen a tervek szerint a kerület valamennyi általános és középiskolájának kórusa megszólal majd. Arra a kérdésre, hogy mi minden köti a kerülethez, az igazgató azt felelte: „Sosem laktam Zuglóban, mégis ízig-vérig zuglóinak érzem magam”.

– Itt alakult meg 1954-ben a Zuglói Filharmónia jogelődje, a legendás István Zenekar, édesapám vezetésével. 1958-ban léptem be az együttesbe, azóta meghatározó része életemnek, hiszen egész múltam, a hivatásom ideköt. Nagyon sok baráti, munkatársi kapcsolat szövődött itt, ismerem a kerület minden szegletét. A zeneiskola 1200 növendékén keresztül nem csak a zenét tanulókkal, hanem a családjaikkal is kapcsolatban vagyok. Úgy érzem, Zugló valóban a kultúra szigete. Legkedvesebb pontjai természetesen azok a terek, utcák, ahol emlékezetes koncerteket adtunk: Hősök tere, Vajdahunyad vár, Királydomb, Syma-csarnok, Papp László Sportaréna, és a Térzenék helyszínei: IKEA, Ond-vezér park, Kassai tér – sorolta Záborszky Kálmán, akit saját családja következő generációja zenei kötődéséről is faggatunk.


– Családunkban jellemző, hogy mindenhol elsősorban fiúgyermekek születtek, ezért a Záborszkyak nagyon kiterjedt família. Nekem is négy fiam van, úgy tűnik, a legkisebbnek van a legerősebb vonzódása a zenéhez.

A Zuglói Filharmónia 2014/2015-ös évadjának utolsó hangversenyét a Vajdahunyad várban tartja 2015. július 6-án hétfőn 20.30-kor. Vezényel: Záborszky Kálmán

Záborszky Kálmán

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.