EUR: 334,84 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

10 százalékkal csökkenhet az autóhitelesek törlesztőrészlete

Mintegy 10 százalékkal csökkenhet majd az autóhitelesek törlesztőrészlete az ING vezető elemzője szerint az autóhitelek forintosításának köszönhetően.

Balatoni András az MTI kérdésére válaszolva szerdán elmondta: makrogazdasági szinten a devizaalapú személyi és autóhitelek kivezetése a piacról mindenképp pozitívan befolyásolja majd az ország gazdasági teljesítőképességét.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentette, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján. Ennke összköltsége 31 milliárd forint, amelyet részben az állam részben a bankok állnak.

Balatoni András a bejelentést kommentálva elmondta: Magyarország számára a devizakitettség nagy kockázatot jelentett, magas volt a háztartások megtakarítási rátája is, hiszen az esetlegesen megnövekedő törlesztőrészletekre tartalékoltak. A kormányzat aktuális döntése révén ez a fajta kockázat a háztartások mérlegeiből fokozatosan kikerül, ami azt eredményezi majd, hogy a korábbi óvatosság háttérbe szorul a családok fogyasztási, megtakarítási döntéseinél.


Az árfolyamváltozással kapcsolatban kifejtette: a korábbi időszakokban kimutatható volt, hogy a jegybank kamatpolitikája révén próbálta stabilizálni a forint árfolyamát, sokszor éppen az inflációs célok elérésével szemben.

Az elemző úgy fogalmazott: a mostani intézkedés, amely révén a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszakban elért 54 százalékról 3 százalék alá csökken, Magyarország számára azt eredményezi, hogy kevésbé lesz sérülékeny a külső behatásokra.

Balatoni András szerint az ügyfelek nagy része örömmel fogadja majd a döntést és biztosan élni fog a forintosítás nyújtotta lehetőséggel, hiszen így megszabadulhat a devizahitel jelentette kockázatoktól.

Az MTI kérdésére válaszolva, hogy ez a folyamat milyen terhekkel jár majd a bankoknak, kiemelte, hogy az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegéből ugyan 15 milliárd forintot áll a költségvetés, a fennmaradó összeget azonban a bankszektornak kell biztosítania.

Az elemző az újabb forintosítás esetében is pozitívumként értékelte a bankok devizakötöttségtől való megszabadulását, illetve, hogy a bankok hitelportfóliója kevésbé lesz kockázatos és várhatóan csökken vagy stagnál a nemfizetési ráta.

Az autóhitelesek törlesztőrészleteiről Balatoni András úgy nyilatkozott: a forintosítás után az ügyfelek törlesztőrészletei stabilizálódnak és várhatóan 10 százalékkal csökkennek.

Kapcsolódó Cikkek