2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb XXII.kerület

40 éve prímás Porteleki

Lajkó Félix Folk koncertje a Mesterségek Ünnepén Porteleki László népzenész (prímás) ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Porteleki Poros szólót játszik – szakad a húr

Porteleki László prímás több, mint 4 évtizede népzenész. A Téka zenekar alapítója, közel 20 éve a Muzsikás együttes tagja. Porteleki Lászlóval a Budai Várban beszélgettünk, ahol Lajkó Félix „Folk” koncertjének egyik szólistájaként lépett színpadra.

1974-ben járt először táncházban az FMH-ban, a Muzsikás klubban. A ’80-as években az Almássy téri, majd a Marczibányi téri művelődési központban húzta. Kelenföldről költözött családjával Budafokra. A Nádasdyban a népzenei tanszak egyik elindítója volt, így ismerte és szerette meg Budafokot.


Lajkó Félix Folk koncertje a Mesterségek Ünnepén ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Lajkó Félix és Porteleki Poros László együtt húzta a Budai Várban

– Hagyományos falusi közösségben nevelkedtem, ismertem ezt a világot, de később mégis rajzoltam, grafikusnak készültem. Már városi fiatalként, egy őrségi néprajzi gyűjtőút után – ahol házakat mértünk fel -, barátaimmal beszélgetve elhangzott a kérdés: te mi leszel („ha nagy leszel”)? Tanár, iskolaigazgató, környezetvédelmi szakember – sorolták társaim. Én meg, ölemben a paksaméta kézi rajzzal, azt feleltem: prímás. 40 évvel ezután „Énekóra MOL-ban” koncertet adtunk Gödöllőn, a református iskola igazgatójának meghívására, aki annak idején iskolaigazgató szeretett volna lenni. Jó volt látni, hogy mindenki a helyén van – mesélte miként lett prímás Porteleki Laci, aki 5 éve saját családi zenekarát, a „POROS-t” is megalakította.

– 1974-ben, amikor egy iskolai rendezvény után a lányokat kísértünk a „Jóskából”, el sem tudtuk képzelni, hová visznek minket. Mi sörözni mentünk volna. A Muzsikás klubban kötöttünk ki, az FMH-ban. „Azóta” vagyok népzenész, most pedig már jó ideje a zenekar tagja. A Muzsikás mellett egyéb formációkban is, családi zenekaromban pedig nagyfiammal, Áronnal, barátaimmal és feleségemmel, Helbich Annával játszom – tudtuk meg a prímástól.


A Porteleki család több, mint 15 éve él Budafokon, a hegyoldalban, saját építésű házukban.

Porteleki László népzenész (prímás) és családja ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A Porteleki család: László, Ágoston, Rozina, Anna

– Nehéz terepen, gyönyörű adottságú telken építkeztünk. Sokat dolgoztunk, dolgozunk a házon, nagyon szeretjük. A környéket ismertük, mindig is vonzott bennünket. Szüleim Érden laktak, sokat jártam erre, különösen akkor, mikor a Nádasdyban tanítottam. Feleségem Kelenvölgyben lakott, Budafokra járt Sisak András kórusaiba énekelni, baráti társasága is ide kötötte. Nekem Kelenföldön volt lakásom, mindketten az FMH-ba is jártunk táncházba, azóta ismerjük egymást – sorolta, hány szállal kötődnek ide. A prímás azt is elárulta, 1996-ban kezdték közös életünket. 1999-ben találtak rá a telekre.

– Azonnal sajátunknak éreztük, nagy szerencsével jutottunk hozzá. Ennek örömére még egyszer megkértem feleségem kezét, és nekivágtunk a munkának. Megdolgoztuk a hegyoldalt, hogy otthont készítsünk belőle, ahol gyermekeinkkel, Rozinával és Ágostonnal élünk. Nem bántuk meg, büszkék is vagyunk rá – mondta el Porteleki Laci (Poros), akit Lajkó Félix is meghívott Folk című műsorába.

Lajkó Félix Folk koncertje a Mesterségek Ünnepén ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Lajkó Félix Folk koncertje a Budai Vrban

– Félix sokoldalú művész, egyedülálló tehetség. Úgy ötvözi a különböző zenei kultúrákat, a népi, a jazz-, a cigányzene műfajait, hogy abban markánsan, példás ízléssel jeleníti meg a magyar vonószenét. A koncert első fele „Ő”. Szólóban, duóban, trióban. Mi szólisták már egy általa „behangolt” közönséggel találkozunk. Mindannyian saját stílusunkat megőrizve emelünk a produkción. Ezért is különleges kaland, öröm vele, velük muzsikálni!

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.