2020. február 27., csütörtök
Edina

Extra

50 éves az Amerikai szépség rendezője

Augusztus 1-jén ünnepli ötvenedik születésnapját Sam Mendes angol rendező, aki rögtön első játékfilmjével, az Amerikai szépséggel elnyerte az Oscar-díjat. Mendes volt a legutóbbi James Bond-film, a Skyfall rendezője, a rendkívül látványosnak és izgalmasnak ígérkező folytatás Spectre – A Fantom visszatér címmel októberben kerül a mozikba.

Iver Heath, 2014. december 4. Sam Mendes brit rendező az új James Bond-film forgatása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón az Iver Heath-i Pinewood Stúdióban 2014. december 4-én. A Spectre című új Bond-filmet 2015 októberében mutatják be. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Samuel Alexander Mendes az angliai Readingben jött a világra. Portugál származású nagyapja ismert trinidadi író, apja egyetemi irodalomtanár, anyja népszerű gyermekkönyvek írója. Ő maga 1987-ben fejezte be irodalmi tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen, ahol a krikettcsapatnak is tagja volt. Diplomájának megszerzése után a chichesteri fesztiválszínházhoz szerződött, de hamarosan már a híres londoni West Enden rendezett. Csehov Cseresznyéskert című drámájának színreviteléért, amelyben Judi Dench játszotta a főszerepet, megkapta az év felfedezettje elismerést. A Royal Shakespeare Companyhoz csatlakozva egyebek mellett Ralph Fiennest instruálta Shakespeare Troilus és Cressida című drámájában, a királydrámák közül színpadra állította a III. Richárdot, és megrendezte A vihart.


Leghíresebb színházi rendezései közé tartozik az Oliver és a Kabaré című musical, az utóbbiért – amely a Broadwayn készült, és amelyben Natasha Richardson játszotta a főszerepet – jelölték a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjra. Az elmúlt években Shakespeare Téli rege, Csehov Ványa bácsi, Tennessee Williams Üvegfigurák és Szophoklész Elektra című darabjának színrevitelével aratott zajos sikert, két éve elsőként ő állította színpadra a Roald Dahl regénye nyomán készült Charlie és a csokoládégyár című musicalt a londoni West Enden, a tavalyi évadban a londoni Nemzeti Színházban a Lear királyt álmodta színpadra. A rendező azt vallja: “a színházban tanultam meg, hogyan kell egy történetet elmesélni, hogy mikor unatkozik, és mikor mulat jól a közönség.”

London, 2010. március 15. Kombókép Kate WINSLET Oscar-díjas brit színésznőről és férjéről, Sam MENDES brit rendezőről a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjainak kiosztóján a londoni Királyi Operaházban, a Covent Gardenben 2010. február 21-én. Március 15-i sajtóértesülések szerint Winslet és Mendes csaknem hét év után felbontja házasságát. (MTI/EPA/Paul Buck)

Kate WINSLET és Sam MENDES (MTI/EPA/Paul Buck)

Első játékfilmjét 1999-ben rendezte, az Amerikai szépséggel valósággal berobbant a film világába. A kertvárosi, szokványos amerikai család széthullásáról szóló, nyolc Oscar-díjra jelölt fekete komédia öt kategóriában győzött, besöpörte a legjobb rendezésnek és a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát is. Rajta kívül mindössze öten vannak, akik elsőfilmes rendezőként nyertek, és a legjobb film és rendezés egyidejű győzelme szintén ritka kivételnek számít debütáló alkotó esetében. Az akkor 34 éves Mendes egyben minden idők harmadik legfiatalabb Oscar-díjas rendezője lett, csak Norman Taurog és Lewis Milestone előzi meg Hollywood első aranykorából. Az Amerikai szépséget az Oscar mellett Golden Globe-díjjal is kitüntették, valamint a brit filmakadémia (BAFTA) díjára és Európai Filmdíjra is jelölték. Mendes a főszerepet játszó Kevin Spaceyvel a színházban is sokat dolgozott, az amerikai színészt – aki több mint egy évtizedig a londoni Old Vic művészeti vezetője volt – a III. Richárd címszerepében rendezte, és világszerte Shakespeare-darabokkal turnéztak együtt.


2002-ben leforgatta A kárhozat útja című krimit, a következő évben Neal Street Productions néven céget alapított, majd elkészítette a Bőrnyakúak című Öböl-háborús filmdrámát. A szabadság útjai című romantikus alkotásban (2008) akkori feleségét, a szintén Oscar-díjas Kate Winslet színésznőt instruálta, aki a Titanic óta először játszott együtt Leonardo DiCaprióval. (Mendes és Winslet 2010-ben, hét év együttlét után váltak el, egy közös gyermekük született.)

Mendest 2012-ben kérték fel a soron következő, 23. James Bond-film, a Skyfall elkészítésére, és ő első Oscar-díjas rendezőként mondott igent. A Daniel Craig főszereplésével forgatott epizód minden idők legsikeresebb James Bond-filmje, egyben minden idők legnagyobb bevételt hozó mozifilmje lett Nagy-Britanniában. Elvállalta a folytatást is, a Spectre – A Fantom visszatér című epizód világpremierje októberben lesz Londonban, középpontjában a kém gyermekkora és legelső küldetése áll. Érdekesség, hogy negyedszázad után Mendes az első, aki két egymást követő Bond-epizódot rendezett, de a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy többet már nem akar elvállalni. Egy közelmúltban tett nyilatkozata szerint a filmrendezés számára inkább életstílus, mint munka, és a színház közelebb áll hozzá, mint a film, mert véleménye szerint az kevésbé kaotikus.

Számtalan szakmai kitüntetése között tudhatja a legmagasabb brit színházi elismerésnek számító Laurence Olivier-díjat, amelyet megkapott rendezőként is, és egy különdíjat is átvehetett a Donmar Warehouse színház művészeti vezetőjeként egy évtizeden át végzett tevékenységéért. 2000-ben a Brit Birodalmi Rend Parancsnoka címet vehette át II. Erzsébet királynőtől. 2005-ben a brit rendezők céhe életműdíjával jutalmazta.

A színházi és filmrendezőként is elismert Mendes nagy krikettszurkoló, és lelkes rajongója a Shrek című animációs filmnek.

Kapcsolódó Cikkek