EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

A gazdaság, ami 31 ezerszer nagyobb, mint 70 éve

Dél-Korea hazai összterméke (GDP) 31 ezerszeresére nőtt 1953, a koreai háború befejezése óta. A növekedés fő hajtóereje a nehéziparon – autó- és hajógyártáson, acéltermelésen – túl a szórakoztató elektronikai termékek egyre bővülő kivitele a koreai statisztikai hivatal adatai szerint.

A hétfőn publikált adatok alapján tavaly 1,485 ezer milliárd von (1 dollár = 1164 von) volt a mintegy 50 milliós ország GDP-je az 1953-ban mért 47,7 milliárd von (40,9 millió dollár) után. Világszerte mindössze 15 ország GDP-je haladta meg az ezermilliárd dollárt tavaly. Az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 28 180 dollár volt 2014-ben, míg 72 évvel ezelőtt mindössze 67 dollár volt fejenként.


“Bár az ország a koreai háború utolsó évében az egyik legszegényebb volt a világon és csak segélyből tudta nagy nehezen fenntartani magát, tavaly már csaknem behozta Ausztráliát és lehagyta Spanyolországot a Dél-Korea gazdaságának mérete” – közölte a statisztikai hivatal.

Az adatok szerint az 1953-ban még szinte nem létező kivitel tavaly 572,7 milliárd dollárra nőtt, amellyel Dél-Korea a világ hatodik legnagyobb exportőre lett.

Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságának külkereskedelmi többlete tavaly 89,2 milliárd dollárra, a GDP 6,33 százalékára rúgott. Dél-Korea devizatartaléka 2014 végén 363,6 milliárd dollár volt, ami több, mint 18-szorosa az 1997-es ázsiai pénzügyi válság előtti 20,4 milliárd dollárnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.