EUR: 335,90 Ft
CHF: 315,88 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Sport

A jet-skisek a technikai sportok királyai

Talmácsi Gábor, Michelisz Norbert vagy épp Kiss Norbert kamionversenyző sikereivel mindenki tisztában van. Azt viszont kevesen tudják, hogy a technikai sportokat nézve nem ők, hanem a jet-ski versenyzők a legsikeresebb magyarok.

Gerencsér Csaba végig asszisztálta a sportág születését. Amellett, hogy tízszeres magyar bajnok, akkor nyert világkupa futamot, majd világbajnokságot, amikor itthon még csak nagyon szűk körben volt ismert ez a sportág. A még ma is versenyző, de emellett a Magyar Jet-Ski-szövetség alelnöki posztját is betöltő sportember elmondta, ha összehasonlítjuk a technikai sportágak eredményeit, egyértelműen a jet-skisek legsikeresebbek.


Rekorddöntésre készül

– Néhány éve Horvátországban megpróbáltuk megdönteni a 24 órás jet-skizés világcsúcsát – mondta Gerencsér Csaba. – Akkor nem sikerült, egy vihar keresztülhúzta a számításainkat. Viszont nem adtam fel, hogy bekerüljek a Guinness rekordok könyvébe: szeretném a közeljövőben Dunán megdönteni ezt a világrekordot.

– Kasza György például aktív világbajnok, de Pala Tünde személyében női világbajnokunk is van, az Európa-bajnoki futamgyőzelmeket pedig fel sem lehet sorolni – mondta a Lokálnak Gerencsér Csaba, aki hozzátette, a magyar sportolók úgy tartoznak folyamatosan a világ élvonalába, hogy itthon hiányzik a komoly infrastrukturális háttér.

– Az viszont egyértelműen látszik, hogy amíg néhány éve sokan tiltakoztak egy-egy futam megrendezése ellen, ma már kérik, hogy náluk legyen verseny. Gerencsér szerint ez annak is köszönhető, hogy kampányt hirdettek a kulturált jet-skizésért. – Nem dobáljuk el a szemetet a parton és a vízben, nem tankolunk a vízen kockáz­tat­va, hogy ne a tankba kerüljön az üzemanyag. Nem megyünk a közelükbe, nem fröcskölünk le és nem veszélyeztetünk evezőket, vitorlázókat, fürdőzőket, napozókat és vízben élő állatokat. Arra pedig már szinte mindenki rájött, hogy míg a korszerű motoroknak köszönhetően alacsony a káros anyag kibocsájtás, a tavak elővilágának oxigénbombát jelent egy-egy verseny.


jet-ski_sport1

Gerencsér Csaba tízszer nyert magyar bajnokságot, de világkupa diadalok mellett világbajnoknak is mondhatja magát

 

Gerencsér Csaba elmondta, hogy az álló jet-skik egy időben egyre inkább háttérbe szorultak, de mostanra másodvirágzását éli ez a szakág. – Óriási mezőny verbuválódik össze egy-egy verseny során. Mivel nincs korhatár a legidősebb versenyző közelít a hatvanadik életévéhez, de Gerencsér Olivér vagy Major Marcell például még nincsenek húsz évesek, de már számos szép eredményt értek el.

jet-ski_sport2

Újra hódít az álló jet

A szövetség alelnöke a Lokálnak jelentette be, hogy a 2016-os évadtól a világon elsőként márkakupát indítanak. Hasonlóan az autóversenyzéshez a részvétel feltétele egy kétmillió forintos Sea-Doo Spark típusú jet-ski megvásárlása, ami Gerencsér szerint jól mutatja, hogy az autó és motorsportokkal szemben a jet-ski versenysport sokkal olcsóbban elkezdhető. – A költségek ezen kívül minimálisak, hiszen egy kifejezetten gazdaságos járművet választottuk, amit egy verseny hétvégén akár néhány tízezer forintból is üzemeltetni lehet.

Mivel kétmillió forintról nem könnyű döntést hozni, a szövetség mindenkinek lehetőséget ad, hogy egy regisztrációt követően a bajnoki hétvégéken egy szlalom időfutam keretében ingyen kipróbálhassa, hogy milyen is egy jet-skivel hasítani a vizet.

Jet-ski_sport

Csak regisztrálni kell a szövetségnél, és bárki ingyen indulhat egy bajnoki futamon

Kapcsolódó Cikkek