2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb

A szakiskolások fele már cégeknél gyakorol

A szeptemberi beiratkozások még tartanak, az előző tanévben viszont már 40 ezernél is több diák vett részt a duális képzésben. A tervek szerint három év múlva már tízből heten így tanulnák a szakmát

Mintegy 80 ezer tanulót tartanak nyilván a szakképzésben – közölte a Lokál megkeresésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a 2014/’15-ös tanév adataira hivatkozva. A szervezet arról is tájékoztatott, hogy szakiskolások 51 százaléka, durván 41 ezren duális képzésben folytatják tanulmányaikat. Szerettük volna megtudni, hogy milyen változás látszik ebben szeptembertől, de azt a választ kaptuk, hogy erre vonatkozóan még nincs adat, mivel még zajlanak a pótbeiratkozások és a tanulói szerződések megkötése is folyamatban van.


duális képzés, szakiskola, szakma

Egyszerre lenni két helyen – iskola és munkahely (Fotó: Komka Péter, MTI)

Az viszont biztos, hogy a középfokú duális képzésben résztvevők arányát – az összes szakmát tanulók körében – legalább 70 százalékra tornászná fel az MKIK 2018-ra. Ezt a törekvést egyébként a kormányzat is támogatja, amelyet jogszabályi változásokkal is megerősítettek.

A kamara szerint a duális képzés támogatása azért éri meg első sorban, mert kedvezőbb elhelyezkedési esélyt teremt a végzettek számára. – Arról van szó, hogy a terepen lefolytatott gyakorlat következtében magabiztosabban mozognak a munkakörnyezetben is – emelték ki. Az sem utolsó szempont, hogy a diákok már a tanulás évei alatt havi díjazásban részesülnek, és mivel a tanulószerződés munkaszerződésként is funkcionál, ez biztosítási státuszt is eredményez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.