2020. február 17., hétfő
Donát

Budapest

Akkor jó a hamburger, ha nem esünk túlzásba!

Manapság szinte minden sarkon találunk egy hamburgerest. Kínálatukban a magyaros csalamádéstól kezdve a kecskesajtos ínyencségekig elképesztő variációk szerepelnek. A különféle változatokban csak egy a közös: hús a bucik között, de a lapunk által megkeresett séf ennél sokkal árnyaltabb képet fogalmaz meg a világ legnépszerűbb ételéről.

W35 Tex-Mex étterem Classic burger ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Klasszikus hamburger, libazsíron konfitált burgonyával, lila káposztával
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Balogh Dani, a W35 séfje sok éve foglalkozik az amerikaik nemzeti eledelének hazai honosításával. Az első Hamburger Day-en harmadik helyezést ért el csapatával klasszik kategóriában. Közel három évtizedes gasztronómia tapasztalatai alapján állítja, tartózkodni kell a túlzásoktól egy-egy burger elkészítésénél, inkább kísérletezzük ki a saját, házias hozzávalóinkat. 

– A húst nem szabad túlfűszerezni! Egy igazi marhának önmagában is fantasztikus íze van. Só, bors és nem kell agyon sütni! A jó hamburger titka az ízek megtartásában és a házi összetevőkben rejlik. Manapság már elcsépelt szó az, hogy valami kézműves, hiszen mindenki ezt állítja. Jómagam az éttermeinkben mindig is arra törekedtem, hogy a legkisebb összetevőt is magunk készítsük el, így tudjuk biztosítani a minőséget. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a buci is ugyanolyan fontos, mint a hús, hiszen abban találkoznak az ízek – mesélte Dani a „kalácsszerű” házibucijáról, amit lapunk munkatársa is tesztelt és valóban, szinte vaj puha.


W35 Tex-Mex étterem Chorizo burger ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Chorizo burger
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Trendeket tekintve a jó burger ízét befolyásolhatja a szezonalitás. A séf szerint kerülni kell a „műanyag összetevőket”, éttermeikben egyáltalán nem találkozhatunk a bolti ketchuppal, hanem saját maga által készített szószokat ad a szendvicsekhez, például házi paradicsomlekvárt. 

 • – A hazai közönség egyre igényesebb a hamburgerfogyasztás terén. Szerencsére már túllátnak a gyorsétteremek kínálatán, mivel egy kézműves burger hasonló árfekvésben mozog, mint egy menü a legismertebb hamburger étteremláncban. A kísérletezés a séfek munkáján is látszik, mivel nem csak marhával dolgoznak már. Az egész éves kínálatunkba bevettük például a kacsát és a bárányt, továbbá a mexikói ízek kedvelőinek a chorizo-t ( spanyol-mexikói kolbászféleség a szerk.)

Mexikó és az USA találkozása a belváros szívében


W35 Tex-Mex étterem Balogh Dániel ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Balogh Dani séf

– A séf és üzlettársa közel két és fél évvel ezelőtt nyitották meg első tex-mex éttermüket a Wesselényi utcában. Céljuk, hogy az amerikai és mexikói ízeket hitelesen adja vissza a magyaroknak és a turistáknak egyaránt. A széles burger választék mellett számos mexikói fogás is található az állandó menüjében, úgymint kétféle chili, burrito, quesadilla és nachos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.