EUR: 334,92 Ft
CHF: 315,29 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb X.kerület

Alvó Főműhelyből próbacentrum

Hamarosan újra benépesül a Kőbányai úton található Északi Főműhely, amely Magyarország egyik legnagyobb legfontosabb vasúti műhelye, járműjavítója volt. 2009 óta már nem folyik itt munka, ám mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból megújul az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz.

Eiffel csarnok a Kőbányai üton (Fotó: Máté Krisztián)

Eiffel csarnok a Kőbányai úton (Fotó: Máté Krisztián)

Eiffel csarnok a Kőbányai üton (Fotó: Máté Krisztián)

Így néz ki most a csarnok belseje(Fotó: Máté Krisztián)

– Méltó és illő, hogy előre haladjunk a XXI. századi kor igényei szerint az infrastruktúra fejlesztésében – fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a beruházás kapcsán. Az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma összességében 14 milliárd 425 millió forintos állami támogatást kap a munkálatokra. Az idén 1 milliárd 841,5 millió forintot, a maradék több mint 12,5 milliárdot 2016-ban és 2017-ben biztosítják a költségvetésből.


– A jelenleg rossz állapotú és végveszélyben lévő műemlék csarnokban 21. századi modern bázis valósulhat meg, amely a magyar operajátszás új perspektíváit szolgálhatja ki – hangsúlyozta az államtitkár.

Eiffel latvany 1 Eiffel latvany 2 Eiffel latvany 4 Eiffel latvany 5

– A MÁV egykori járműjavítójában olyan bázist építenek, amelyben helyet kapnak többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is a díszlet- és jelmezraktárak mellett – ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója.


Az 1886-os építésű acélszerkezetű csarnokban az operaház színpadméretével azonos próbaszínpadot alakítanak ki, a másik próbateremhez mobil nézőtér is csatlakozik, emellett zenekari termet is létesítenek. A látogatóközpontba érkezők betekintést nyerhetnek a műhelymunkákba és a tervek szerint ezen szakmákat oktatni is fogják. Mint mondta, a legnagyobb magyarországi műemlék megóvása és átépítése történik meg a beruházással.

A főigazgató hangsúlyozta: ilyen típusú, infrastrukturális jellegű pozitív kormánydöntés 35 éve nem születetett az operaház számára.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.