2020. április 04., szombat
Izidor

Külföld

Aranyat és ezüstöt nyertek fiataljaink a Szakmák olimpiáján

A világ legjobbjai között végzett két magyar fiatal a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiáján, a WorldSkills versenyen. László Attila bútorasztalos aranyérmet, míg Csongrádi Dávid ezüstérmet szerzett az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában.

László Attila – aki jelenleg Pécsen él és dolgozik – az MTI-nek elmondta: nem okozott számára nehézséget a pályaválasztás, hiszen családjukban az asztalosság apáról fiúra száll, édesapja és testvére is ebben a szakmában dolgozik. A 21 éves vasi fiatalember önmagát úgy jellemezte, hogy nem a szavak embere, inkább a műhelyben szeret dolgozni, idegen tőle az a nyilvánosság, ami a versenyen elért sikerrel jár.


Elmondása szerint két éven át készült a világversenyre, a komódot, amellyel végül aranyérmet nyert, már nyolcszor készítette el. Tavaly Lille-ben részt vett az EuroSkills versenyen, az ott szerzett tapasztalatok birtokában vághatott neki a szakmák olimpiájának.

László Attila felidézte, hogy nagyon szigorúak voltak a verseny szabályai, mindenkinek pontosan annyi nyersanyag állt a rendelkezésére, amennyi a munkadarab elkészítéséhez kellett, így javításra egyáltalán nem volt lehetőség.


A komódszerű fiókos bútor elkészítésére 22 óra állt rendelkezésére, a szakmai zsűri naponta értékelte az egyes munkafázisokat, főként a felület megmunkálásának minőségét és a pontosságot nézték. A kiíráshoz képest az utolsó pillanatban is változtattak a feladaton, amelyhez a versenyzőknek alkalmazkodniuk kellett – jegyezte meg.

László Attila elmondta: a két év felkészülés alatt nagyon sok újat tanult a szakmájáról, amelyhez az alapokat a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskolában és természetesen az otthoni műhelyükben sajátította el. Hozzáfűzte: továbbra is a bútorasztalos szakmában szeretné megtalálni a boldogulását, a jövőben tudását a műbútor-asztalosság felé szeretné fejleszteni.

Fekete Zoltán, az aranyérmes fiatal felkészítő tanára szerint László Attilának nagyon jók az adottságai, fő erénye a pontosság, folyamatosan mér és ellenőriz, közben pedig már a következő munkafázison is gondolkodik. A szakember úgy látja, hogy a hazai szakmunkásképzésnek megújulásra van szüksége, fejleszteni kellene a tananyagot, több pénzt kellene fordítani a tanműhelyek felszerelésére és folyamatosan tovább kellene képezni a szakoktatóként dolgozókat is.

Az eredményesebb szakmunkásképzés érdekében szerinte javítani kellene az általános iskolai oktatáson is, fontos, hogy ne csak a leggyengébb eredményeket felmutató fiatalok menjenek szakiskolába, ahol ma még az első időkben azokat a hiányokat igyekeznek pótolni, amelyeket az általános iskolai képzés hagyott maga után.

Csongrádi Dávid, aki informatikai hálózati rendszergazda kategóriában ezüstérmet szerzett, évek óta tudatosan készült arra, hogy egyszer részt vehessen a szakmák olimpiájának nevezett WorldSkills versenyen. A Békés megyei fiatal Szeghalmon született, de máig Vésztőn él a szüleivel.

A 21 éves fiatalember az MTI-nek elmondta, hogy már a helyi általános iskolában megszerette a hálózati informatikát, amikor 2004-2005-ben az intézmény a számítógépes rendszer fejlesztésébe kezdett, közelebbről is megismerkedett későbbi szakterületével. Mivel rádióamatőrként is tevékenykedő édesapja informatikusnak szánta, Békéscsabára, a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégiumba került. Ezt követően OKJ-s képzésen a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban (BÉKSZI) tanult a békési megyeszékhelyen.

Csongrádi Dávid elmondta, hogy 2007-ben hallott először a Skills-versenyekről, azóta tudatosan készült arra, hogy egyszer részt vehessen valamelyiken. 2010-ben csapattal elindult az EuroSkills előversenyén, 2013-ban a WorldSkills nemzeti válogatóján ért el második helyezést, az idén már első lett, így részt vehetett a brazíliai világversenyen.

Kifejtette: a négynapos versenyen naponta különböző feladatokat kellett megoldania. Elsőként egy szabadszoftveres szerverre, Linux alapon kellett vállalati számítástechnikai infrastruktúrát kiépítenie, másnap a Microsoft Windows szerverét és klienseit alapul véve kellett ezt megtennie, végül egy több telephelyes nagyvállalathoz kellett Cisco hálózati eszközökkel kiépíteni az infrastruktúrát. A záró napon hibakeresési, hibaelhárítási feladatot kapott.

Csongrádi Dávid azt mondta: sokat segített számára, hogy duális képzésben tanult, a BÉKSZI-ben egyik nyári gyakorlata alkalmával újjáépítette, a meglévő eszközökkel üzemeltethetőbbé tette az intézmény informatikai hálózatát.

Az ezüstérmet nyert diák elsősorban Sisák Zoltánnak mondott köszönetet, de mint hozzátette, sokat segítették őt a felkészülésben tanárai, Varga Péter és Reményi Zoltán, valamint a Füzesabonyban élő Garamhegyi Gábor, akivel hetente egyszer, Skype-on keresztül készült a versenyre.

Csongrádi Dávid ősztől Budapesten tervez munkát vállalni, jövőre pedig valamelyik fővárosi felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni, továbbra is az informatikai hálózati rendszergazda szakirányon képezné magát.

A WorldSkills fiatal szakemberek brazíliai világversenyén, augusztus 11-16. között, 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban, Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a WordSkills helyszíni bejárását követően kijelentette, hogy 2018-ban Budapesten rendezik meg a fiatal szakmunkások európai bajnokságát, az EuroSkills versenyt.

(FOTÓ)

Kapcsolódó Cikkek