EUR: 335,83 Ft
CHF: 316,14 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

Az államalapításra emlékeznek országszerte

Országszerte egyházi, illetve családi programokkal kísért önkormányzati rendezvényeket tartanak ma, az augusztus 20-ai állami ünnepen. Az államalapításra emlékező központi ünnepségek a fővárosban lesznek. Délelőtt zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődik az állami ünnepség, amelyet délután a Szent István-bazilika előtt tartandó ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb-körmenet követ, este pedig a tűzijáték zárja a napot.

Reggel fél kilenckor, a fővárosi Kossuth téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával és tisztavatással kezdődnek az ünnepi rendezvények. A zászlófelvonást előtt katonai bemutatókkal és zenével várják az érdeklődőket a Parlament előtti térre. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet.


A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet 11 órakor adja át a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök.

Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szertartás a 18 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul.


A nemzeti ünnep alkalmából a Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak.

A központi rendezvények az este kilenc órakor kezdődő tűzijátékkal zárulnak.

Számos vidéki és a határon túli magyarlakta településen tartanak családi programokkal kísért megyei és települési önkormányzati ünnepséget, ökumenikus istentiszteletet, szentmisét, tűzijátékot. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Kapcsolódó Cikkek