EUR: 335,32 Ft
CHF: 315,11 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Azonnali uniós lépéseket sürgetnek a bevándorlás miatt

Azonnali uniós lépéseket sürgetett a menekültek, illetve bevándorlók ügyében vasárnapi közleményében Nagy-Britannia, Franciaország és Németország belügyminisztere, akik egyben kezdeményezték, hogy a kérdést a következő két hétben vitassák meg az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek.

Theresa May brit, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maziere német belügyminiszter előző nap találkozott Párizsban.


A három miniszter szükségesnek tartja, hogy Görögországban és Olaszországban az év végéig állítsanak fel olyan gyűjtőhelyeket, ahol a menekültektől ujjlenyomatot vesznek és regisztrálják őket, az adatok alapján pedig a hatóságok könnyen azonosítanák azokat, akiknek valóban segítségre van szükségük.

Németország, amely idén sok balkáni bevándorló célpontja volt, élénken szorgalmazza, hogy határozzák meg a biztonságos országok körét, hogy jogi szempontból egyszerűbbé váljon azon személyek hazatoloncolása, akinek elutasították a menedékkérelmét.


De Maziere a nap folyamán később a Twitter közösségi oldalon bejelentette, a tagországok belügy- és igazságügyi miniszterei szeptember 14-én Brüsszelben rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák a menekülthelyzetre adott “európai válasz erősítésének” mikéntjét. Mint mondta, az Európai Unió nem tud várni október elejéig a Luxemburgban tervezett uniós elnökségi találkozóra.

Miközben Európa a II. világháborút követő legnagyobb menekülthullámmal küzd, Hollandia továbbra is arra készül, hogy szigorítja menekültügyi politikáját, azaz megvonja az élelmiszersegélyt és a menedéket azoktól, akiket nem lehet menekülteknek tekinteni.

A tervezett jogszabály szerint a sikertelen menedékkérők csupán néhány hétig tartózkodhatnának az országban, ha nem akarnak visszatérni hazájukba. Kitoloncolnák őket, vagy maguknak kellene gondoskodni ellátásukról.

A Mark Rutte holland kormányfő vezette jobbközép koalíció, amely versenyben áll a szavazatokért a szélsőjobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártjával, azt tervezi, hogy novembertől bezár harminc regionális menedékközpontot, ahol eddig a menekültek igény szerint aludhattak, mosakodhattak, illetve táplálékot kaptak. A javaslat idén áprilisban kisebb koalíciós válságot okozott, ami miatt kis híján megbukott a kormány.

Kapcsolódó Cikkek