EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb IX.kerület

Bakáts tér: lecsó, bor, szóda és humor

A Humor-és Borfesztivál Szódával Ferencváros öt éves múltú rendezvénye, ráadásul tavaly a programok közé bekerült a lecsófőző verseny is, amely az egyik legnagyobb szenzáció lett a Bakáts téren. Idén is érdemes kilátogatni szeptember 4-én és 5-én.

A lecsó

A források szerint az egyik legkedveltebb magyar étel, a lecsó, eredetileg balkáni recept. A tulajdonképpen zöldség ragu alapreceptje egy rész vöröshagymából, két rész paradicsomból és négy rész zöldpaprikából áll. A wikipédia 12 változatát sorolja fel a lecsónak, mint pl. babos, kolbászos, tejfölös, zöldbabos, stb., de tulajdonképpen bármi beletehető, amit az ember a hűtőben talál….

–  Ha az ember kóstolgatja a borokat, előbb-utóbb enni is szeretne, mi pedig arra gondoltunk, főzzük meg az ételt mi magunk – mesélte Őszy-Tóth Gábriel a rendezvény kitalálója és tulajdonosa. – Csapatok is jelentkezhetnek a főzőversenyre, de limitált a létszám. Mi biztosítjuk az alapanyagot, a bográcsot és a gázégőt. Idén a Four Fathers énekegyüttes is főzni fog.


Számos borász kínálja majd termékeit a téren felállított standokban, de sajtot és süteményeket is lehet majd kóstolgatni egy Ferenc téri cukrászatnak köszönhetően, melynek dolgozói a bogrács mellett is kipróbálják magukat.

fotó:wikipedia

fotó:wikipedia

És hogy mitől lesz jó a lecsó?


– Az ízharmóniától. Egy jó étel olyan, mint egy jó zenekar. Nem hallod külön a hangszereket, hanem egyben szól nagyon szépen. Az arányok eltalálása a legfontosabb – vélte a szervező, hozzátéve, hogy azért választották a lecsót a fesztivál egyik „főszereplőjének”, mert az alapanyagoknak most van a szezonja, ráadásul igazi magyar étel és számtalan módon variálható. És még a bor is passzol hozzá. – Tavaly Wuderlich Lojzi libamájas lecsót csinált, ahhoz nagyon passzol egy furmint, vagy egy hárslevelű, esetleg egy juhfark. Ha sok benne a kolbász, akkor jöhet egy kis kadarka. Alaplecsóhoz én olaszrizlinget innék – vélte Őszy-Tóth Gábriel. A borivás természetesen nem lesz kötelező, Deák László szódás gondoskodik majd arról, hogy Jedlik Ányos Ferencvárosban elkészített találmánya, a buborékos víz is megkóstolható legyen.

Pálinkások is elhozzák a Bakáts térre termékeiket, és természetesen nem csak a lecsóból lehet majd falatozni, hanem a grillsütők sült húsait is meg lehet kóstolni.

Részletes program

Szeptember 4. (péntek)

15 óra Miklóssy Mária sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitója a Pincegalériában

16 óra Molnár Trió koncertje a Bakáts téri nagyszínpadon

 

17 óra Sándor György humorista műsora

 

17.30 Bácskai János polgármester köszöntője

 

17.40 Pityókás operett – az operettirodalom híres mulatós dalai Teremi Trixi, Benkóczy Zoltán és Bozsó József előadásában

 

18.05 VIVÁT BACCHUS Énekegyüttes koncertje

Maksa      Zoltán álló

20.15 Maksa Zoltán humorista műsor

 

SONY DSC

SONY DSC

20.45 Tóth Vera nagyzenekari koncertje

 

Szeptember 5. (szombat)

 

10 óra Mesemalac – A Batyuszínház mesejátéka a Bakáts téri nagyszínpadon

 

11 óra Nokedli, Tarhonya és Gombóc – A három bohóc

 

12 óra Vidám nótaszó – Kalmár Magda és Virágh József előadása, kísér a Dankó Cigányzenekar

 

14 óra KLG Társulat műsora

 

15 óra Népzenei koncert és táncház

A II. Ferencvárosi Nyílt Lecsófőző Bajnokság rajtja

 

16 óra Mahó Andrea és Csengery Attila vidám musical műsora

 

17 óra Redenczki Marcsi humorista műsora

 

17.30 A Bab Társulat interaktív vásári komédiája óriásbábokkal

 

18.00 A II. Ferencvárosi Nyílt Lecsófőző Bajnokság zsűrizése

 

18.15 A Four Fathers Együttes koncertje

 

19.45 A Brassdance Együttes koncertje

 

20.45 Magyarok a Barcáért – Kocsis Tibor filmje

Kubala, Kocsis, Czibor – három magyar futballista, akik az FC Barcelona legendái lettek

Kapcsolódó Cikkek