2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Becsületrenddel tüntették ki a szuperexpressz hőseit

A Becsületrendet adományozta Francois Hollande francia államfő hétfőn annak a négy férfinak – három amerikainak és egy britnek -, akik ártalmatlanná tették a francia szuperexpresszen lövöldöző és három embert megsebesítő támadót.

“Péntek este egy ember merényletet próbált végrehajtani a Thalys járatán. Elegendő fegyver és töltény volt nála ahhoz, hogy valóságos vérengzést idézzen elő. Ezt tette volna, ha önök, életük kockázatásával, nem tették volna ártalmatlanná” – mondta a francia elnök, amikor az Elysée-palotában átadta a legmagasabb állami elismerést a négy férfinak.


Párizs, 2015. augusztus 24. Chris Norman brit üzletember, Anthony Sadler, a kaliforniai Sacramento Egyetem végzős hallgatója, Francois Hollande francia elnök, Spencer Stone, az amerikai légierő tagja és Alek Skarlatos amerikai nemzeti gárdista (b-j) a párizsi Elysée-palotában 2015. augusztus 24-én. Norman, Sadler, Stone és Skarlatos augusztus 21-én este ártalmatlanná tették az Amszterdam és Párizs között közlekedő francia szuperexpresszen lövöldöző és három személyt megsebesítő támadót, amiért Hollande a Francia Köztársaság Becsületrendjével tüntette ki őket.  (MTI/AP/Pool/Michel Euler)

Párizs, 2015. augusztus 24.
Chris Norman brit üzletember, Anthony Sadler, a kaliforniai Sacramento Egyetem végzős hallgatója, Francois Hollande francia elnök, Spencer Stone, az amerikai légierő tagja és Alek Skarlatos amerikai nemzeti gárdista (b-j) a párizsi Elysée-palotában. (MTI/AP/Pool/Michel Euler)

Hollande méltatta a fellépők bátorságát és hidegvérét, akik szavai szerint a jót és az emberséget testesítik meg a terrorizmussal szemben. A francia elnök a 23 éves Spencer Stone-nak, a 22 éves Alek Skarlatosnak, két szabadságon lévő amerikai katonának, és a velük utazó barátjuknak, a 23 éves Anthony Sadlernak, valamint a 62 éves brit Chris Normannak a Becsületrend lovagi fokozatát adta át.

Az Amszterdam és Párizs között, több száz kilométeres sebességgel közlekedő expresszvonaton a lövöldözés Belgium területén történt. A gyanúsítottat először egy amszterdami bankban dolgozó 28 éves francia férfi próbálta meg megállítani, aki nem kívánt a nyilvánosság előtt megjelenni, valamint az 51 éves amerikai-francia Mark Moogalian, akit lőtt sérülésekkel jelenleg a franciaországi Lille kórházában ápolnak. Ők ketten egy későbbi időpontban vehetik át a Becsületrendet a francia elnöktől.


Az ünnepségen megjelent Charles Michel belga és Manuel Valls francia miniszterelnök, valamint a francia kormány több tagja és a rendőrség és a mentők vezetői.

A francia rendőrség harmadik napja folytatja Párizsban a gyanúsított kihallgatását, aki továbbra is tagadja, hogy terrorcselekményt akart végrehajtani. A 26 éves marokkói Ajjúb al-Kazzáni azt állítja, ki akarta rabolni az utasokat. Ezt a feltételezést a francia és az amerikai hatóságok képtelenségnek tartják, szerintük a férfi egyértelműen terrortámadásra készült. A nyomozók két mobiltelefont találtak nála, ezek vizsgálata folyamatban van. A gyanúsított őrizetbe vétele keddig tarthat, a hatóságok ezt követően döntenek a vádemelésről.

A gépkarabéllyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett támadó, akit a spanyol, a francia, a német és a belga hatóságok is megfigyelés alatt tartottak, amiért kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal, azt állította, hogy a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban, ahol gyakran töltötte az éjszakát más hajléktalanokkal.

A gyanúsított Belgium területén szállít fel a vonatra, feltehetően Belgiumban beszerzett fegyverekkel, és a spanyol hatóságok által kiállított személyi iratok voltak nála. Ajjúb al-Kazzáni 2007 és 2014 között hét évet élt Spanyolországban, ahol a dzsihádot éltető gondolatairól volt ismert. A spanyol titkosszolgálatok szerint az év elején Franciaországba indult, hogy onnan Szíriába utazzon, majd onnan visszatért Franciaországba, ezt azonban a gyanúsított tagadta a kihallgatásán.

Kapcsolódó Cikkek