EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Külföld

Bemutatták Günter Grass utolsó kötetét

Bemutatták kedden Göttingenben a néhai Günter Grass utolsó kötetét, amelyen az irodalmi Nobel-díjas német író egészen idén áprilisban bekövetkezett haláláig dolgozott.

Az új kötet “megindító búcsúajándék” Günter Grasstól, és egy irodalmi kísérlet, amellyel az író, költő, szobrász, festő és grafikus “ismét nagyot alkotott” – mondta a könyvbemutatón Gerhard Steidl, a kötetet gondozó kiadó vezetője.


A Spiegel Online hírportál beszámolója szerint a nagy német szerző utolsó munkája több egy könyvnél, valójában önálló műalkotás, és Grass a borító tervezésétől a papír kiválasztásig az alkotás valamennyi fázisában részt vett.

A könyv rövid prózai részekből, valamint az egyes szövegek tartalmához kapcsolódó költemények és rajzok sorozatából áll, de a sok kisebb darabot összetartó erő révén a munkának mégis van határozott íve. A leginkább pedig egy olyan idős ember könnyedsége érződik benne, aki már “minden harcát megharcolta” – írta a Spiegel kritikusa.


A 176 oldalas kötet címe: Vonne Endlichkait, ami a Von der Endlichkeit (A végességről) keletporosz nyelvjárás szerinti megfelelője. A kötet pénteken jelenik meg, az első kiadást 50 ezer példányban nyomtatják ki.

A göttingeni Steidl kiadó szerint nem lehet azzal számolni, hogy előkerül egy újabb mű a Grass-hagyatékból, de naplók kiadása még hátra van.

Günter Grass 1927-ben született a lengyel tengermelléki Gdanskban, az egykori Danzigban, és 87 éves korában halt meg. A társadalompolitikai kérdéseket egész életében szenvedélyesen taglaló írónak már az első, 1959-ben A bádogdob címmel megjelent regénye világsiker lett. Emellett olyan jelentős, magyarul is megjelent alkotások fűződnek a nevéhez, mint A hal vagy a Kutyaévek. 1999-ben egész életművét ismerték el az irodalmi Nobel-díjjal.

A 20. század második felének külföldön legismertebb német írója volt, a világháború utáni Németország élő lelkiismeretének számított. Az utóbbi években a Lübeck melletti Behlendorfban élt.

Kapcsolódó Cikkek