EUR: 335,79 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XXII.kerület

Bevált a szomszédok piaca a Vencel kertben

Hellinger Ferencné Irma22

Hellinger Ferencné Irma, a piac üzemeltetője maga is árul

A rózsakerti Vencel kertben, a park hatalmas ősfái között minden szerdán délután és szombat délelőtt hazai kistermelők finomságaihoz juthatnak hozzá a lakótelepen és a környező kertes házas övezetben élők. Van, aki csak tojásért vagy a házi tej miatt megy, illetve az idénygyümölcsök elrakásához gyűjti itt össze a megbízható forrásból származó alapanyagot, de sokan minden élelmiszert itt szereznek be.

Svigruha Boldizsá és lánya, Bernadett

Svigruha Boldizsá és lánya, Bernadett a lakókocsi-hentespultnál

A sokáig üresen álló árnyas, fás parkba Hellinger Ferencné Irma álmodott termelői piacot, amelyet meg is valósított. Azóta maga is beszállt a friss tojás értékesítésébe.


– Korábban csak a kutyások használták ezt a gyönyörű területet, most a közjót szolgálja, az itt élők megelégedésére – mondta a piac üzemeltetője. A piacon hatalmas húspulttá alakított lakókocsiból árulja saját feldolgozású hústermékeit Svigruha Boldizsár hentes. A munkában és a kiszolgálásban lánya, Bernadett segít, aki édesapja szándéka szerint továbbvinné majd a szakmát és a piacozást.

Zsámberger Szilvia őstermelő zöldséget, gyümölcsöt és az abból saját kezűleg készített lekvárt, szörpöt hoz a Vencel kertbe szombatonként.


– Nálunk minden magyar, és csak szezonális árut lehet kapni. Ami nem a miénk, az is olyan termelőktől származik, akiket évek óta ismerünk, és garanciát vállalunk a termékeik tisztaságáért – tudtuk meg Szilviától, aki férjével, Marcival, három gyermeket nevelt fel, és közülük kettő már a családi vállalkozásban dolgozik. Zsámbergerék tyúkot, nyulat, kacsát, sőt lovat is tartanak, de csak saját fogyasztásra.

Bakosi Attila22

Bakosi Attila saját feldolgozású tejtermékeit árulja

– Két hektáron termesztünk idényzöldséget, és van 3 fóliánk. Ettől nem kell félni, mert legalább tudjuk, milyen körülmények között volt a zöldség, és csak így tudjuk felvenni a versenyt a multikkal – magyarázta Szilvia. A szomszédjukban Bakosi Attila kínálja saját tejtermékeit, szarvasmarha és sertés áruját.

– 120 hektárt művelünk, ennek a felét béreljük. Ez a terület ad elegendő takarmáányt a 80 szarvasmarha és a 60 sertés tartásához, amelynek feldolgozását és értékesítését is teljes egészében a családunk végzi – tudtuk meg Attilától.

Gere Noémi és fia Mário22

Gere Noémi a papa, Gere József vállalkozásába segít be kisfiával, Márióval

Gere József több, mint 20 éve foglalkozik saját gyümölcs, baromfi és tojás értékesítéssel. A papának szombatonként Noémi és kisfia is segít a termelői piacon.

A piacon a Manóklub termékei is megtalálhatók.

– Családi napközinkben mi magunk főzünk a gyerekeknek, javarészt a kertben megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből, saját fűszernövényeink felhasználásával. Számunkra az a fontos, hogy a gyerek ne rosszevő legyen, hanem jóevő, azaz: jót egyen. A szülők javasolták, hogy ezek a természetes finomságok legyenek elérhetők a napközin kívül is – számolt be a Lokálnak Mészáros Ilona őstermelő, aki zölddió,-fenyőszörp, kandírozott rózsaszirom és egyéb különlegességekkel várja a vevőket a Vencel kertben.

Mészáros Ilona Manóklub22

Mészáros Ilona a Manóklub termékeit készíti

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.