EUR: 339,55 Ft
CHF: 319,53 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb XIV.kerület

Bori néni harminc éve piacozik

Aki zölbabot szeretne vásárolni a Bosnyák téri piacon, az biztosan nem hagyja ki Bori néni standját, ahol a vajbabtól kezdve a bokorbabig, számos fajta megtalálható. A szívesen kínált portékához a törzsvevőknek recept is jár.

Bosnyák téri piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Bori néni és a babtenger ( Fotó_ Sáfár Tibor)

– Tessék, kedves, finom leves lesz belőle a gyerekeknek, vagy csinálhat babpörköltet az urának – invitálta kollégáinkat pultjához Bori néni, aki 30 éve piacozik. – Egészen apró gyerek voltam, mikor már anyukával kijártam. Zsákszámra hoztuk a babot, borsót. Most a gyerekeknek segítek be. Szeretem a vevőket, sokan visszajárnak, talán ők is szeretnek engem. Beszélgetünk, megvitatjuk az életet, a betegségeinket. Erzsike és Marika, két visszatérő vevőm, már a barátnőm is. Vigyen, kedves, ebből a babból, tejföllel csinálja meg, úgy lesz igazán finom – unszolt kedvesen a 68 éves asszony, és útravalóul még egy receptet is megosztott velünk. – A vajbabot tegye oda a tűzre úgy, mintha pörköltet csinálna: a hagymát hagyja üvegesre, szórjon hozzá egy kis pirospaprikát, és végén jöhet a tejfölt. Egy kis zsenge petrezselyemmel jól megbolondíthatja!


Bosnyák téri piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Jánost éppen a fia váltotta ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A szomszéd standnál Jánost a fia váltja éppen.

– Sokan keresik a sárgabarackot, de sajnos az idén nem volt fényes a termés – mondta  a nagytarcsai őstermelő, aki kérdésünkre, mikor kelt aznap, nevetve válaszolt. – Későn kelő vagyok, de a piacosok általában hajnali négykor kelnek. Én most nem sokkal előtte feküdtem le, úgyhogy olyan 7 körül keltem. Azért nem panaszkodom, 15 éve piacozom, a vevők 80 százaléka törzsvásárló.


Anikó gyümölcsös pultjánál lettünk figyelmesek az idei szezon egyik sztárjára, a furcsa fazonú füge barackra.

– Már régóta jelen van a piacon, de valahogy most kapták fel. Nagyon édes, és apró a magja. Sokan keresik a hazai gyümölcsöt, és bár ez itt éppen külföldről érkezett, de a füge barack nálunk is megterem, és a magyar termelők is egyre szívesebben foglalkoznak vele. Szokták még csészealj, vagy fánk baracknak is hívni.

Bosnyák téri piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Így néz ki a füge barack
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A Bosnyák téri piacon egyébként a bejáratnál van egy ellenőrző mérleg, ahol mi is lemértük a vásárolt portékákat, és pontosan ugyanannyit mutatott, mint amennyit kértünk.

Heti árak a piacon

Sárga barack: 398- 780 forint

Füge barack: 798- 879 forint

Krumpli: 98-268 forint/fajtától függően

Paradicsom: 148-1480 forint/fajtától függően

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.