2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód

Brooke Shieldsnek sikerült győznie

51808782 Celebrities attend the Ovarian Cancer Research Fund's Super Saturday NY at Nova's Ark Project on July 25, 2015 in Water Mill, New York.  Celebrities attend the Ovarian Cancer Research Fund's Super Saturday NY at Nova's Ark Project on July 25, 2015 in Water Mill, New York.  Pictured: Brooke Shields, Image: 253891887, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FameFlynet USAA világon minden második percben meghal egy nő méhnyakrákban. Evita Perón, Marlene Dietrich, Lana Turner – három jól ismert név azon hírességek listájáról, akik a 45 év alatti nők körében az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, a méhnyakrák áldozatai.

A sokkoló halálozási statisztikák ellenére még mindig kevesen tudják: az itthon is évente félezer nő életét követelő betegség akár két szúrással, egy egyszerű védőoltással megelőzhető.


Az első híresség, aki dokumentáltan méhnyakrákban halt meg, a Dél-Amerika-szerte ismert és kedvelt argentin first lady, Evita Perón volt. Betegségét 1951 júniusában diagnosztizálták, és bár a korabeli szakvélemények szerint ebben a stádiumban még műthető lett volna, ő nem feküdt kés alá, mert nem akart eltűnni a nyilvánosság elől, és egyéves küzdelem után, 1952 júliusában meghalt.

Jóval szerencsésebb a története a Kék lagúna című film sztárjának, Brooke Shieldsnek, akinél idejében felfedezték a méhnyakrákot, és akit azonnal meg is operáltak. Az amerikai színésznő később – méhnyakráktúlélőként! – két gyermeknek adott életet.


Bár Lana Turnert és Marlene Dietrich-et is megműtötték méhnyakrákkal, a későn felfedezett áttétek más szerveiket is megtámadták, és végül mindketten rákban hunytak el.

A betegség napjaink sztárjait sem kíméli: az elmúlt öt évben a méhnyakrák áldozata lett a 27 éves brit valóságshow-sztár, Jade Goody, a 40 éves hongkongi énekes-színésznő Anita Mui, 2012-ben pedig Yvette Wilson amerikai színésznő.

A rendszeres szűréseknek köszönhetően ma már gyakran idejében felismerik a kórt, ezért legtöbb nőnél sikerül megakadályozni, hogy a betegség más szerveket is megtámadjon. A HPV vírus (ami a méhnyakrákos megbetegedések több mint 99 százalékát okozza) nagyon gyakori Magyarországon. 2014. ősztől a Nemzeti Védőoltási Program égisze alatt a nemzeti oltási rend részeként kérhetik a szülők 7. osztályos lányaik számára a HPV elleni ingyenes védőoltást, amelyet két dózisban kapnak meg a fiatalok.

Kapcsolódó Cikkek