2020. február 21., péntek
Eleonóra

Egyéb XXII.kerület

Előbukkant a kora bronzkor

Egyedülálló régészeti leletek kerültek felszínre Budafokon a Hegyfok utcában zajló csatornaépítés közben. A Budapesti Történeti Múzeum munkatársai egy több ezer éves, kora bronzkori település részletét azonosították. A munkagödörben őskori kerámia- és állatcsontok töredékeire, illetve faszenes, égett földrétegre leltek, sőt egy leégett ház omladékának maradványai is előkerültek.

bronzkor csatorna22

A kerámiaanyag előzetes elemzése során megállapították, hogy a kora bronzkori, nagyrévi kultúra (Kr.e.: harmadik évezred második fele) műveltségét hordozó emberek éltek ekkor a mai Budafok területén. Jellemző edénytípusaik mellett csonteszközök, pattintott kőeszközök, sőt bronztárgyak maradványai is napvilágra kerültek. A valaha itt élt emberek táplálkozási szokásaikra utal a nagy mennyiségű állatcsont és kagylóhéj. Ezen a területen már 1954-ben is kerültek elő hasonló korabeli leletek, a mostani ásatás azonban számos új információval gazdagította a területről alkotott ismerteket. A régészeti feltárást követően a csatornázási munkálatok a tervezett ütemben haladnak tovább.


 

bronzkor tál22

bronzkor csontok22

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.