2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Európai széljárás

Az Eurobarometer legutolsó felmérésének adatai alapján az európaiak 38 %-a szerint az EU előtt álló legfontosabb kihívás a migráció. A 2014-es adatokban ugyanez az arány még csak 24 % volt. A migrációt a legutóbbi felmérésben 28 tagállamból 20-ban említették a legtöbben az első helyen.

Mindeközben a gazdasági helyzetet mint legfontosabb uniós kihívást 2015-ben már csak 27 %-nyian említették az első helyen, szemben a 2014-es 33 %-kal.

A magyarok 46 %-a szerint a legfontosabb uniós kihívás a migráció, míg 26-26 % tette első helyre a gazdasági helyzetet, valamint a tagállamok költségvetési gazdálkodását.

A magyarok 45 %-a szerint a legfontosabb belpolitika kihívás is a migráció, míg 26-26 % tette első helyre a gazdasági, valamint a hazai egészségügyi és szociális helyzetet.

Mi Európaiak nem mindenben értünk egyet. A bevándorlás kérdését például az egyes országokban egészen különbözőképpen látják. És ez valahol természetes is, hiszen minden egyes tagállam más történelmi, gazdasági, demográfiai vagy éppen munkaerő-piaci helyzetben van. Egy tekintetben azonban mintha 2015-re egy irányba gondolkodna az egész kontinens: az Európai Bizottság által készített Eurobarometer elnevezésű, 1974 óta évente kétszer megismételt összeurópai közvélemény-kutatási adatok értelmében az EU állampolgárai szerint az Unió előtt álló legfontosabb kihívás jelenleg a migráció. Az idei adatokból egyértelműen látszik a változás: a gazdasági nehézségektől, a munkanélküliségtől, és úgy általában a gazdasági jellegű problémáktól való félelem helyett a fókusz a migrációra tolódott át. Emellett jól láthatóan megnövekedett a terrorizmus mint az egyik legfontosabb probléma említésszáma is – nyilvánvaló, hogy ez főként a rettenetes francia, dán és belga eseményeknek köszönhető.

Érdekes mindezeket az adatokat összevetni azokkal, amelyekben a felmérés nem a legfontosabb uniós, hanem az adott saját tagállam előtt álló kihívásokra kérdezett rá az állampolgároknál. Ebben a kategóriában – noha általánosságban szintén tetten érhető a gazdasági jellegű problémáktól való félelem csökkenése – a munkanélküliség mint legfontosabb belpolitikai probléma továbbra is tartja az első helyét. A munkanélküliséget követően viszont már tagállami szintén is a második helyen kerül elő a migráció. Olyan tagállamok állampolgárai érzékelik a migrációt nemcsak a legfontosabb európai, hanem a legfontosabb belpolitikai kihívásnak, mint Németország, az Egyesült Királyság és Dánia.


Összességében azt mondhatjuk, hogy 2015-re az európai közhangulat alapvetően optimistább a gazdasági válságból való kilábalást tekintve, illetve többséginek tekinthető az a vélemény, hogy a krízis legnehezebb szakaszát a kontinens már maga mögött hagyta. Ezzel párhuzamosan egyértelműen kitapintható, hogy az európai polgárok figyelme a migráció felé fordul. Jelentem: változó széljárást érzékelhetünk!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott – közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint.

 • Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett az a tiszafüredi nő, akit férjével együtt holtan találtak június 16-án otthonukban – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

 • Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az Erzsébet-táborok, idén nyáron mintegy harmincezer gyermek nyaralhat Zánkán – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.