EUR: 338,68 Ft
CHF: 318,92 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb IV.kerület

Éva szívesen megosztja befőzési tanácsait a vevőivel

Sokan kérnek befőzési tanácsot az újpesti piacon Évától, aki 15 éve árulja itt portékáját. Mint mondja, most még a sárgabarack a sláger, hiszen befőzési szezon van, de a jövő héten már a szilva jön. A zöldségek, gyümölcsök mellett a virágok is kapósak itt. Ágitól, a virágárustól azt is megtudtuk, hogy néz ki a népdalokban megénekelt tubarózsa.

Újpesti piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Évánál még a befőzni való barack is kívánatos
( Fotó_ Sáfár Tibor)

– A barack lekvár receptjét bizony sokan megvitatják velem – árulta el lapunknak a gyönyörű gyümölcsös standjánál Éva, aki 15 éve piacozik. – Van, aki hagyományosan készíti, van, aki dzsemfixszel. Én kevés cukorral, de klasszikus módon főzöm. Rengeteg a visszatérő vevő, mindenkinek szívesen segítek ötletekkel, ha kéri. A padlizsánkrémem receptjét sokan ismerik, és a zakuszkát is sokan tanulták meg tőlem.


Éva szerint a piac hangulata nem változott az évek során, az emberek szeretnek itt vásárolni, hiszen nem csak jó minőségű hazai árút kapnak, de rendszeresen elbeszélgetnek egymással és a kofákkal.

Újpesti piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Ágnes és a tubarózsa csokor
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A virágos standnál is elidőztünk, ahol a mosolygós virágos, Ági, rögtönzött kiselőadást tartott a kardvirágokról, és kapásból vagy 15 rózsafajta nevét sorolta fel.


– Az ott a tubarózsa – mutatott egy gyönyörűen illatozó csokor felé. – Már 2-3 szál illata képes megtölteni az egész lakást.

A virágpiacon a következő nagy roham az augusztus 15 -i Mária napra tehető.

Ottjártunkkor az újpesti piacon a kukorica volt a legkapósabb. Valamennyi szembejövő háziasszony kosarából kikandikált néhány cső.

– Az unokáim nálam vannak, kukorica lesz ebédre. Estére befutnak értük a szülők is, úgyhogy vettem 10 csővel, nehogy ne jusson a felnőtteknek – magyarázta nevetve Nagyné Ilona, majd sebesen elköszönt, mert még ő is akart sárgabarackot venni, hiszen a lekvárfőzés nem várhat.

Újpesti piac Zöldség, gyümölcs ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az újpesti piacon a kukorica volt a legkapósabb ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Heti árak a piacon

Sárgabarack: 480 – 498 forint

Málna: 1480 – 1600 forint

Kukorica: 60 – 80 forint/cső

Krumpli: 98 – 2006 fajtától függően

Címkék

Kapcsolódó Cikkek