EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb

Ezt egyszer mindenkinek látnia kell!

Csontvárynak 1963-ban volt utoljára nagy kiállítása Budapesten, azóta generációk nőttek fel úgy, hogy legfeljebb a pécsi tárlatot láthatták, de ott csak az életmű egy része volt megtekinthető. Most december 31-ig együtt láthatjuk az életművet az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében.

A Lokált Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kalauzolta a tárlaton.


Csontváry kiállítás stáj Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója, ( Fotó: Sáfár Tibor )

Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

– 1948-ban egy kisebb jelentőségű tárlat nyílt Párizsban a legnagyobb magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar életművéből. Picasso a látogatási időn kívül egy alkalommal egy órát egyedül maradt a Csontváry művekkel, majd a következőt mondta: „Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is volt századunknak.” – tudtuk meg Gyutai Csabától. A Várgondnokság ügyvezetője hozzátette, még ha tudjuk, hogy Picasso mindig is képes volt a túlzásokra, akkor is joggal mondhatjuk: kivételes képességű festő életműkiállítását rendeztük meg a Várban.

– Most sikerült az ismert művek nagy részét összegyűjteni, persze azok kivételével, amelyeket 1945-ben nem kiállítási céllal Moszkvába vittek… – jegyezte meg Gyutai Csaba. Nagy valószínűséggel ilyen összetételű tárlat évtizedekig nem is rendezhető, hiszen csak a képek szállítása rendkívüli előkészítést igényelt. A Nemzeti Galéria nem engedte a megszokott tekercselést alkalmazni, ezért nagy ládákban az eredeti méretben kellett a fővárosba szállítani a hatalmas méretű képeket.


– Munkatársaimmal életünk nehéz, de legszebb feladata volt a tárlat előkészítése. Magam is majdnem feladtam áprilisban. Azt hittem, a nehézségek legyűrik erőnket, és mint sokszor korábban, ez a kiállítás sem valósulhat meg. Ekkor egy rég nem forgatott könyvemből egy 1973-ban Pécsett vásárolt Csontváry képeslap esett ki. Hét éves voltam, amikor a szüleim elvittek először a kiállításra, és ott vették nekem a lapot. Amikor újra a kezembe került a kis képen a Magányos cédrus, már tudtam, sikerülni fog, jelnek éreztem a képeslap felbukkanását – osztotta meg a Lokállal személyes élményeit a Várgondnokság ügyvezetője. Gyutai Csaba úgy fogalmazott, Csontváry nemzeti kincs, a nemzeti kulturális örökségünk része.

Csontváry oszk1

– Kevés festő tudott annyit a színekről, a nap, a fény, a levegő rezdüléseiről, a festmény komponálásának, és a magyar nemzeti nagyság megfesthetőségének teremtő erejéről. Egy kivételes ember, kivételes életművét, egy kivételes helyszínen minden magyarnak az életben egyszer látnia kell!

Kapcsolódó Cikkek