2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Fegyveres támadás egy amerikai moziban

Amerikai rendőrök szerdán agyonlőttek egy fegyverest, aki támadást hajtott végre a Tennessee állambeli Nashville környékén található Antioch egyik multiplex filmszínházában.

Antioch, 2015. augusztus 6. Rendőrségi fotó egy fegyverről és egy szekercéről, amelyekkel mozinézőkre támadt egy fehér férfi, Vicente David Montano a Tennessee állambeli Nashville közelében lévő Antioch egyik multiplex filmszínházában a Mad Max - A harag útja című film vetítése közben 2015. augusztus 5-én. Az 51 éves Montano paprikasprayt fújt a közönségre, amitől három ember könnyebb sérüléseket szenvedett, valamint szekercével egy férfit a vállán könnyebben megsebesített, mielőtt a kiérkező rendőrök lelőtték. (MTI/EPA)

Antioch, 2015. augusztus 6.
Rendőrségi fotó egy fegyverről és egy szekercéről, amelyekkel mozinézőkre támadt egy fehér férfi, Vicente David Montano a Tennessee állambeli Nashville közelében lévő Antioch egyik multiplex filmszínházában. (MTI/EPA)

A CNN értesülése szerint a műtősmaszkot viselő 51 éves fehér férfinál lőfegyver és szekerce volt. A támadó a Mad Max – A harag útja című film vetítése közben paprikasprayt fújt a közönségre, amitől három ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A szekercével egy férfit a vállán könnyebben megsebesített. Az incidens nyomán azonban senkit sem kellett kórházba szállítani.


A teremből kitóduló nézők riasztották a rendőrséget. A támadóval rövid tűzharcba bocsátkozott egy kiérkező járőr, végül kommandósok végeztek vele.

A fegyveres nevét és indítékát egyelőre nem közölte a rendőrség. A hatóságok úgy döntöttek, hogy felrobbantják a támadónak az épületben hagyott két hátizsákját.


Két héttel ezelőtt egy férfi két nőt agyonlőtt és további 9 személyt megsebesített, amikor tüzet nyitott egy filmszínházi nézőtéren a Louisiana állambeli Lafayette-ben. A támadó ezt követően öngyilkos lett.

Három éve a Colorado állambeli Aurora egyik mozijában lőtt agyon 12 embert és sebesített meg további 70-et egy ámokfutó.

Egy iszlamista fegyveres júliusban az ugyancsak Tennessee államban található Chattanoogában lőtt le öt katonát, júniusban pedig a dél-karolinai Charleston egyik templomában kilenc afroamerikai hívővel végzett egy rasszista gyilkos.

Barack Obama elnök július végén a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: kormányzása “legdühítőbb” kudarcának tartja, hogy nem sikerült elérnie a fegyvertartást szabályozó előírások szigorítását még az elmúlt években lőfegyverrel elkövetett sorozatos tömeges gyilkosságok után sem.

A 2001. szeptember 11-i merényletek óta terrortámadásokban meghalt amerikaiak száma nem éri el a százat, a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekményekben azonban több tízezren vesztették életüket ugyanezen idő alatt az Egyesült Államokban – hangsúlyozta az elnök.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek