2020. február 26., szerda
Géza

Belföld

Fenyegetőznek, kövekkel dobálnak és gyújtogatnak a bevándorlók

Kitöréssel és gyújtogatással fenyegetőztek migránsok a kiskunhalasi rendőrségi gyűjtőponton, ügyintézésük felgyorsítását követelték, a rendőrök tárgyaltak velük, lenyugodtak a kedélyek – közölte a rendőrség pénteken este az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint kora délután a kiskunhalasi táborban 120 ott tartózkodó migráns követeléseket fogalmazott meg: elsősorban az ügyintézésük felgyorsítását kérték, hogy minél hamarabb elhagyhassák Magyarországot. Továbbá sérelmezték az élelmezésüket – annak ellenére, hogy a közlés szerint a napi szokásos adag háromszorosát kapták -, valamint a tisztálkodási lehetőségek elégtelenségét.


Azzal fenyegetőztek, ha ezeket nem teljesíti a rendőrség, akkor vagy kitörtnek a táborból és szétszélednek vagy felgyújtják a Kiskunhalason a Szegedi úton található Gábor Áron Laktanyát. A rendőrség tárgyalt velük, “rendet tett”, most békés a tábor, mindenki ott maradt.

Felgyújtott egy sátrat egy migráns Röszkén


A bevándorló indítéka egyértelmű volt: mindenáron tovább akart menni Németországba. Az őrök észlelték a tüzet, két poroltóval oltották el. Ismeretlen tettes ellen folyik eljárás, mert nem találták meg az elkövetőt.

Kövekkel dobálják a vonatokat

A vonatközlekedés biztonságáért határozatlan ideig szünetelteti a vasúti forgalmat a Röszke-Horgos szakaszon péntek délutántól a MÁV-Start. A vasúttársaság pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Szeged és Horgos között közlekedő napi két vonatpár csak Röszkéig jár, és onnan visszafordul. A szerb vasúttársaságot is értesítették a döntésről – tették hozzá.

Az Origo hírportál a Vasutasok Szakszervezetének közlésére hivatkozva pénteken azt írta: az intézkedésre a biztonság miatt volt szükség, mert “nemrég menekültek dobálták meg a szerelvényeket”. Az esetnél nem sérült meg senki, de a szakszervezet szerint ez “csak a jó szerencsén múlott”. A MÁV-Start vezérigazgatójának címzett levelükben azt írták: a menekülteket zavarja, hogy haladásukat akadályozzák a vonatok.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója a héten arról számolt be, hogy több száz menekült gyalog érkezik a Szerbiai Magyarkanizsáról Röszkére a vasúti síneken.

Kapcsolódó Cikkek