2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

Patkó, nyúlláb, kéménysepro – összegyujtöttük a legismertebb szimbólumokat, hogy senkinek ne legyen rossz napja. Megmutatjuk, hogy lehetünk igazán szerencsések!

horse-shoe-110987Az ajtó fölé tett lópatkó szerencsét hoz a ház lakóinak – hallottuk sokszor a nagymamánktól. De vajon miért ilyen misztikus tárgy a lópatkó? Erre sokféle magyarázatot találhatunk. Az egyik szerint mivel a vas régen nagyon értékes áru volt, a gazdálkodók közül sokan nem engedhették meg maguknak. Ha az úton találtak egy leesett, elhagyott patkót, máris szerencsésnek érezték magukat, hisz így valamennyire gondoskodhattak a lovukról. Vannak persze, akik ennél egyszerűbb magyarázatban hisznek, azaz ha a ló lábát megóvja, akkor miért ne óvhatna meg minket, embereket is?


A nyúllábat is hasonló misztikum övezi: a babona szerint véd a szellemektől, és segítségével új kapcsolatokat szerezhetünk. Érdemes a bal zsebünkben hordani, mert akkor hoz igazán szerencsét.

szerencse_penzKéményseprővel is szerencsés dolog találkozni, fontos azonban tudni, hogy pontosan a harmadik gombot kell megérinteni a ruhán, hogy szerencse érjen minket.

A tárgyakon kívül sok állat is boldogságot, szerelmet, egészséget, jólétet hozhat számunkra. A hétpettyes katicabogár megóv a veszélytől, de akár gyermekáldást is hozhat. Az elefánt hosszú életet adhat, a malac pedig az orrával előtúrhatja nekünk a szerencsét.

Egyszer megkérdeztek egy híres fizikust – akinek lópatkó volt kifüggesztve a házában -, tényleg hisz-e ilyen babonákban. A válasz pedig sokat elárul:
– Dehogy hiszek! De azt hallottam, hogy ez akkor is hat, ha nem hisz benne az ember.

Kapcsolódó Cikkek