EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb XXI.kerület

Harcosok a szomszédban

Aki kedden vagy péntek délután a Daru-dombon jár, izgalmas mozgásformát gyakorló fiatalokat láthat. Az Életfa Baranta Csepel egyesület edz itt, tudásukat augusztus 20-án a kerület egész napos ünnepi programján is bemutatják.

baranta3 baranta4

– A baranta egy hagyományos magyar harcművészet, több mint 20 éve alakult ki, főként a magyar népi testkultúrából merít. Vukics Ferenc honvéd foglalta össze az alapjait és kezdte tanítani. A történet úgy szól, hogy fiatalon egy Zala megyei településen ismerkedett meg Somogyi József pásztorral, aki a gyerekeket tanította ostor, bot és egyéb küzdelmi játékokra. Innen jött az ötlet – magyarázta Kun Ákos az Életfa Baranta Csepel csapatvezetője.


A társaság hetente összegyűlik, és edzenek, gyakorolnak.

– Ebből a szempontból olyan, mint bármelyik küzdősport, állóképességben és agyban is ott kell lenni, hogy eredményeket érhessünk el. Bemelegítés után jönnek az eszközök, például botforgatás, birkózás, népi játékokkal is játszunk, és a harcot is gyakoroljuk. Az eszközhasználat mellett birkózó technikákat is tanítunk, ami a lányoknak is nagyon hasznos az önvédelemhez. Szerintem ez inkább sport, de fontosnak tartjuk, hogy a hagyományainkból merítsünk és megőrizzük azt.baranta


Mint minden harcművészetben, a barantában is többségben vannak a fiúk, de lányok is érdeklődnek. A csapat örömmel lát minden érdeklődőt edzéseiken.

– Most szabadtéri edzéseink vannak a Daru-dombon, és ha minden jól megy, szeptembertől a Mátyás király Általános Iskolában leszünk. Az edzéseken 6 éves kortól lehet részt venni, felső korhatár nincs.

Az Életfa Baranta Csepel rendszeresen tart bemutatókat is, legközelebb augusztus 20-án délelőtt, a Daru-dombi rendezvényen várják az érdeklődőket.

– Igyekszünk felvonultatni a hatalmas eszköztárat, amivel rendelkezünk: a magyar történelmi hidegfegyverek (kard, szablya, lándzsa, fokos, karikás ostor, íj) bemutatását harcszerű körülmények között, népi-sport és harci birkózó, illetve ezekre épülő modern pusztakezes és fegyveresönvédelmi bemutatót, népi életmód (tánc, népi és hadi játékok) ismertetőt. A baranta, mint önálló harcművészeti irányzat versenyeztetésének módját (szablya, kard, lándzsa, ostor).

 

Mi az a baranta?

A legtöbb mozgásos elemet a harci és eszközös táncok (pl. botolók) őrizték meg. A néprajzi kutatások kimutatták, hogy ezek mintegy „iskolagyakorlatai” voltak a valódi harci képességeknek. A mozdulatok elsősorban a harci törvényszerűségeket, és nem a zene alapritmusát követik. Mivel a harci tartalommal rendelkező táncok, az ősi küzdelmi vetélkedések, játékok áthagyományozása, a fegyveres gyakorlatokra történő felkészítés folyamatosnak tekinthető, a baranta nagyon korai tartalmakkal is rendelkezik.

A stílus mai formája a két újraalapító személyéhez köthető. Vukics Ferenc a gyalogos, Könczey Bence a lovas képességek rekonstruálását irányítja.

Kapcsolódó Cikkek