EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Hatalmas robbanás rázta meg Kínát

Hatalmas robbanás történt szerda éjjel az északkelet-kínai Tiencsin kikötőváros egyik veszélyes anyagokat tároló raktárában, a robbanás következtében legalább tizenhárman meghaltak, és több százan megsérültek – jelentette a helyi média.

Tiencsin, 2015. augusztus 12. A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen lángok és füst tör elő az észak-kínai Tiencsin város egyik ipari negyedéből, ahol hatalmas robbanás történt 2015. augusztus 13-án este. (MTI/AP/Jüe Jü-vej)

Tiencsin, 2015. augusztus 12.
A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen lángok és füst tör elő az észak-kínai Tiencsin város egyik ipari negyedéből, ahol hatalmas robbanás történt 2015. augusztus 13-án este. (MTI/AP/Jüe Jü-vej)

A halottak számáról a tiencsini rendőrség adott hírt. A robbanás égbenyúló lángoszlopa megfestette az éjszakai eget, döreje több kilométerre elhallatszott, s nyomában hatalmas gombafelhő emelkedett az égre – mondták el szemtanúk, de az internetre is számos, nyilvánvalóan járókelők által készített fotó és videó került fel a szerencsétlenségről.


A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség szerint egy logisztikai cég veszélyes anyagokat tároló konténerraktára robbant fel, további kisebb robbanásokat és tüzeket okozva a környéken. A detonáció lökéshullámát a helyszíntől több kilométerre is érezni lehetett.

A pekingi rádió szerint 300-400 embert kezelnek a fővárostól délkeletre fekvő Tiencsin kórházaiban, a Hszinhua legalább 180 sérültről számolt be.


Híradások szerint a robbanástól kitörtek az érintett ipari negyed házainak ablakai, kiszakadtak az ajtók a helyükről, számos épületen pedig repedések keletkeztek.

Az országos földrengéstani intézet műszerei is rögzítették a helyi idő szerint éjfél előtt bekövetkezett két nagy robbanást, amely közül az első 3 tonna TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, míg a második 21 tonna TNT hatásával volt egyenértékű.

A CCTV állami tévé helyi idő szerint kora reggeli jelentése szerint a helyszínre vezényelt hat zászlóaljnyi tűzoltónak sikerült megakadályoznia a keletkezett hatalmas tűz továbbterjedését, a lángok azonban még mindig tombolnak. A tűzoltók közben átfésülik a környék házait, esetleges további sérültek után kutatva.

Kapcsolódó Cikkek