2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Sport

Hosszú Katinka diadalával zárult a világbajnokság

Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid révén 400 méter vegyesen egy arany- és egy ezüstéremmel zárták a magyarok a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeit. Magyarország 8. az éremtáblázaton (3 3 4)

Kazany, 2015. augusztus 9. Orbán Viktor miniszterelnök, aki abból az alkalomból tartózkodik Kazanyban, hogy a következő, 2017-es vizes világbajnokságnak Magyarország - Budapest és Balatonfüred - ad otthont, átadja az aranyérmet Hosszú Katinkának a kazanyi vizes világbajnokság eredményhirdetésén 2015. augusztus 9-én. A versenyző a 200 méter után 400 méter vegyesen is megvédte világbajnoki címét. MTI Fotó: Kovács Anikó

Kazany, 2015. augusztus 9.
Orbán Viktor miniszterelnök átadja az aranyérmet Hosszú Katinkának.
MTI Fotó: Kovács Anikó

A vasárnapi zárónap fináléiban elsőként Verrasztó Dávid rajtolt, aki már a délelőtti előfutamban 71 századra megközelítette élete legjobb teljesítményét, a döntőben pedig túl is szárnyalta, és 4:09.90 perces egyéni csúccsal a második helyen ért célba.


A vizes vb úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján a 26 éves Hosszú Katinka az országos csúcstól nyolc századdal elmaradva, 4:30.39 perces eredménnyel ért célba. Hosszú Katinka az aranyérmet Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át, aki abból az alkalomból tartózkodik Kazanyban, hogy a következő, 2017-es vizes világbajnokságnak Magyarország – Budapest és Balatonfüred – ad otthont.

Hosszú – aki önmaga ötödik, a magyar úszósportnak pedig a 26. világbajnoki címét szerezte – a harmadik érmét nyerte a tatár fővárosban, miután hétfőn 200 méter vegyesen világcsúccsal védte meg titulusát, majd szombaton 200 méter háton lett harmadik.


Jóllehet a mezőnyben Hosszú az egyik legjobb pillangós, kanadai riválisa tartotta vele a lépést, ugyanakkor háton már jelentős előnyre tett szert a magyar úszóklasszis, aki így a harmadik száz méterre több mint egy testhossznyi előnnyel fordult rá. Mellen tartotta előnyét, és ekkor már csak az idővel csatázott, végül az országos csúcstól éppen elmaradva csapott célba, pályafutása ötödik nagymedencés aranyát szerezve meg.

Kazany, 2015. augusztus 9. Az aranyérmes Hosszú Katinka az ezüstérmes amerikai Maya Di Rado (b) és a bronzérmes kanadai Emily Overhol között a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság női 400 méteres vegyesúszásának eredményhirdetésén 2015. augusztus 9-én. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

Kazany, 2015. augusztus 9.
Az aranyérmes Hosszú Katinka az ezüstérmes amerikai Maya Di Rado (b) és a bronzérmes kanadai Emily Overhol között a kazanyi úszó-, vízilabda-, műugró- és műúszó-világbajnokság női 400 méteres vegyesúszásának eredményhirdetésén 2015. augusztus 9-én. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

“Amit megígértem, ahhoz tartottam magam, mindent kiadtam magamból. Begörcsölt a lábam az utolsó ötven méterre, el sem hiszem, hogy sikerült végigcsinálnom” – nyilatkozta Hosszú a döntőt követően az M4 Sportnak. “Kemény nyolc nap volt, nemcsak fizikálisan, mentálisan is kifárad az ember ilyen kemény teljesítések között. Tegnap elég dühös voltam magamra, mert úgy éreztem, hogy nem adtam ki magamból mindent, ma ez többszörösen sikerült.”

Kazany, 2015. augusztus 9. Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszás ezüstérmével a kazanyi vizes világbajnokság eredményhirdetésén 2015. augusztus 9-én.  MTI Fotó: Kovács Anikó

Kazany, 2015. augusztus 9.
Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszás ezüstérmével a kazanyi vizes világbajnokság eredményhirdetésén 2015. augusztus 9-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó

A 400 méter vegyes selejtezőjében érdekelt volt még Jakabos Zsuzsanna, aki a 11., valamint az első nagymedencés felnőtt világversenyén szereplő Grátz Benjámin is, aki a 13. helyen végzett.

A délelőtti programban kényszerült búcsúra a férfi 4×100 méteres magyar vegyesváltó: a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián alkotta kvartett országos csúccsal ugyan a harmadik helyen jutott volna tovább a fináléba, de Gyurta korai váltása miatt kizárták.

A 21 fős magyar úszócsapat tíz éremmel – három arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal – zárta a vb-t.

Kapcsolódó Cikkek