EUR: 360,51 Ft
CHF: 339,88 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Aktuális

Így vernek át minket a szórakozóhelyeken!

A nyári buliszezonban gyakori jelenség, hogy a vendéglátósok a magasabb bevétel céljából apró trükkökkel verik át a szórakozni vágyó fiatalokat, így szezonális szinten milliókat szednek ki a zsebünkből.

Kocsma, ital, sör, pohár, standolás, trükkök (Fotó: Máté Krisztián)

Sör trükk a csalók ellen (Fotó: Máté Krisztián)

A Lokál által megkérdezett, nevét eltitkolni kívánó pultos állítása szerint, pár apró csellel közel 20-30 százalékkal is növelni tudják a keresetüket a szórakozóhelyek dolgozói. – Az esték végén, a standolások alkalmával – amikor minden italt egy egyéni mércével mérünk le – mindig több alkohol marad az üvegekben, mint amit kiadtunk és a számítógépbe felvezettünk. A kialakult többlet a valóságban borravalónak minősül, ami a pultosok zsebében köt ki – mesélte a fiatalember.


Egy-egy felszabadultabb bulin,  az idő múlásával egyre kevésbé figyelünk arra, hogy miből, mit és mennyit kapunk, de itt van pár olyan praktika, ami felébresztheti bennünk a gyanút, hogy esetleg átverés áldozataim vagyunk.

1: Nincs két egyforma feles pohár, se csőr. (a rövid italok tetején található kiöntő) Próbáljuk meg szemmel végignézni a töményitalokon lévő csőröket, mivel sok esetben igen nagy különbségek vannak köztük. A kiegészítő vastagságától függően engedi át az alkohol, így a 4 cl sokszor csak 3-3,5 környékén van, ami 0,5-1 cl plusz nyereség a pultosnak.


Kocsma, ital, sör, pohár, standolás, trükkök (Fotó: Máté Krisztián)

Nincs két egyforma feles pohár (Fotó: Máté Krisztián)

2: A koktélok számláin sokszor nincsenek tételesen feltüntetve az összetevők, ugyanis bevált csel, hogy csak az italokat ütik fel a vendéglátósok, de az egyéb összetevőket ( pl: szirup, gyümölcs stb…) nem, így a részletes elszámolásnál ezeket a tételeket látszólag nem használták. Az olyan italok esetén,  mint a whisky-kóla vagy a vodka-narancs rendszeresen az üveges termék teljes árát ütik fel, de a valóságban körülbelül csak a felét töltik bele az italba.

3: Mindig kövessük az italunk útját! Bevált trükk a magasított pult, ahova már előre bekészített, vizezett poharak várják a vendégeket. Például a korsó sört sok esetben egy deci vízzel szokták kiadni. Tipp! Ha kezünk ügyében van egy fogpiszkáló állítsuk bele a sörhabba! Ha vizezett az ital, akkor a fogvájó nem áll meg a habban.

Kapcsolódó Cikkek