EUR: 335,77 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb IV.kerület

Ismét menő a puszedli

Valamikor puszi helyett osztogatták a bálokban, később a politika „nagypolgári csökevénynek” minősítette, de most újra reneszánszát éli a puszedli.

– Nürnberg városában készítették az első ilyet, karácsonyi süteményként, a tészta receptjét a mai napig úgy hívják, hogy nürnberger – mesélte Kőhegyi László a sütemény legendáját. – A bálokon osztogatták puszi helyett, ezért lett a neve puserl. Amikor Magyarországon is elkezdték osztogatni az összejöveteleken, a lányok egy pukedli kíséretében adták át. A magyar nyelv össze is rakta a két szót, így lett a puszedli elnevezés.


Mandulával, mazsolával, ánizsmagokkal díszítették. Később rájöttek, hogy amit kívülre tesznek, azt belülre is lehet és elkezdték készíteni a töltött puszedliket.

Kőhegyi Lászlót, aki puszedliket árul a Lehel téri piacon, sütemény

Kőhegyi László, a szomszéd kerületi, Lehel téri piacon található standjánál csokoládés, diós, narancsos, barackos és meggyes változatokat kínál, ősszel pedig már lesz mazsolás és szilvás is. A sütemény formája azonban már nem hasonlít az eredetire.


– A tésztáját kinyújtják, megkenik a töltelékkel, összetekerik és késsel vágják, majd így megy be a sütőbe. Utolsó lépésként kandírozzák, azaz cukormázzal vonják be – avatott be a puszedli árus a készítés rejtelmeibe, hangsúlyozva, az igazi puszedlik puhák.

–1945 után nagyon kevés cukrászda, sütöde készített már csak ilyet. A politika „kikiáltotta” polgári csökevénynek. A szocialista üzemek is gyártottak töltetlen puszedliket, de legtöbbjük ehetetlen volt, hihetetlen kemény. Sokan emlékeznek ezekre az előre csomagolt szörnyűségekre. Tőlem is kérdezik, hogy ugye ez nem az?!

Kőhegyi Lászlót, aki puszedliket árul a Lehel téri piacon, sütemény

Kőhegyi László vásárlói elsősorban az idősebb hölgyek, akik még gyermekkorukból emlékeznek a mézes puszedlik selymes édességére.

–A fiatalokkal újra meg kell ismertetni ezt a sütit, de aki egyszer megkóstolta, az visszajön. Épp ezért biztos vagyok benne, hogy a puszedli hamarosan újra a reneszánszát éli majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.