EUR: 339,64 Ft
CHF: 320,04 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Belföld

Két és fél hónapnyi csapadék hullott fél nap alatt

Hétfő estétől kedd délutánig 140 milliméternyi csapadék hullott Budapesten, ami több mint két és fél hónap átlaga – jelentette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

A vihar gócpontja éppen az OMSZ fővárosi székházának közelében volt, ahol hétfő este 115 milliméternyi csapadékot mértek – közölte Tóth Tamás.


Emlékei szerint évről évre kialakulnak extrém csapadékos időszakok az ország különböző pontjain; az elmúlt évben például az Alföldön.

A mérések alapján – folytatta – a felhőszakadás kialakulásának egyik legfőbb oka az volt, hogy a magasban nagyon lassú volt a levegőáramlás, így az álló zivatarfelhőket újra és újra feltöltötte a forró levegő.

Előrejelzésük szerint a következő időszakban az ország keleti, északkeleti részén, a Balassagyarmat-Debrecen sávban lehet zivatarok kialakulásával számolni – mondta.

Arról is szólt, hogy augusztus 20-án az ország déli részén képződik egy csapadékzóna, ami estére folyamatosan kiszorul az ország területéről.

Kapcsolódó Cikkek