2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XIX.kerület

Kispest-Sydney-Kispet, végállomás?

Könyvet jelentetett meg a kerületben született, majd hosszas kalandozás után hét esztendeje újra kispestinek Kovács Hédi. Aztán lehet Sydney! című, most megjelent könyvében három külön sztori négy nő életét dolgozza fel, akik valamilyen módon mind kapcsolatba kerültek Ausztráliával. A szerzővel a könyvbemutatón beszélgettünk.

Kovács Hédi "Aztán lehet Sydney!" könyvbemutató Pártai Lucia ( Fotó: Sáfár Tibor )

Kovács Hédi és Pártai Lucia az Aztán lehet Sydney! c
könyv bemutatóján
( Fotó: Sáfár Tibor )

 

– Miért állította Sydney-t a történetek központjába?
– Többször megpróbáltam megtelepedni Ausztráliában, de mindannyiszor meghiúsult, hogy ott éljek. Viszont csak az képes erre, aki el tud szakadni itthonról. Nekem nem sikerült. Honvágyam volt már nagyon hamar. Ráadásul nőknek még nehezebb a helyzete egy idegen helyen. Mindenképpen támaszkodnia kell egy férfira a meglátásom szerint. Én férjhez is mentem oda, de az volt a legsikertelenebb próbálkozásom. Nagyon kiszolgáltatottnak éreztem magam, és ezt nem bírtam. Már nem kergetem ezt az álmot.


– A könyv mennyire szól az ön életéről?
– Nyilván vannak benne elemek, de ez fikció. Négy nő életét mesélem el három történetben, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek Sydney-vel. Természetesen merítettem ismerősök történeteiből.

– Lesz folytatás?
– Egyáltalán nem lenne lehetetlen továbbgörgetni a sztorikat, de nem tervezem újabb bőrök lehúzását Sydney-ről. Egyelőre nem gondolkodom más könyvön sem, kétszer is meg kell gondolni a könyvkiadást. Az íróasztalnak viszont nem szeretnék írni.


Pártai Lucia habzsolta a könyvet

– Azt hittem, egy egyszerű női regény. Lebilincselt, lekötött, egyszerűen habzsoltam. Ráadásul még meteorológiát is találtam benne – méltatta a könyvet Pártai Lucia, meteorológus. – Maga az élet jelenik meg benne, női élethelyzetekre kihelyezve.

 

 

A Sydney-i elit is elérhető

Ditta Sydney

Ditta Sydney-ben kakadukkal is összebarátkozott

– Én csak egy vagyok az itt lakó sok magyarból, de nem vettem észre, hogy a nők nehezebben érvényesülnek, mint a férfiak. Szakképzettség nélkül valóban nehéz fenntartani egy lakást egyedül. Nekem is könnyebb a párommal, ráadásul én sem a szakmámban dolgozom – üzente Ausztráliából, Ditta, aki párjával két éve költözött ki Budapestről, és nem is tervezik, hogy hazajöjjenek egyelőre, pedig honvágyuk van. – Nagyon bejött Ausztrália mindkettőnknek. Sydney elitebb részében lakunk úgy, hogy nem keresünk milliókat, de normálisan meg tudunk élni.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.