EUR: 336,78 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Kiújultak a harcok Ukrajnában

Két civil vesztette életét és hat sebesült meg az eddigi információk szerint hétfőre virradó éjjel Kelet-Ukrajnában, miután a szakadárok tüzérségi támadást indítottak a kelet-ukrajnai front déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros peremén lévő települések ellen.

Helyi források szerint a szakadár erők a Mariupoltól keletre fekvő Lebedinszke és Szartana településeket lőtték 152 milliméteres kaiberű önjáró tüzérségi lövegekkel és 120 milliméteres kaliberű aknavetőkkel. A súlyosabb csapás Szartanát érte, ahol legalább 54 ház rongálódott meg, köztük ötöt telibe találtak a lövedékek – jelentette a 0629 mariupoli hírportál helyi katonai és belügyi forrásokra hivatkozva. Az eddigi információk alapján egy 34 éves férfi és egy 22 esztendős nő vesztette életét a támadásban. Mindketten a szakadárok által megszállt területről menekültek át az ukrán ellenőrzésű településre. Megsebesült további hat civil lakos, köztük egy tízéves kislány, akinek bokából amputálni kell a lábát.


Állítólag lövedékek csapódtak be Mariupol egyik külső kerületében is.

A Mariupol környéki úgynevezett M szektor helyettes parancsnoka közölte, hogy a tüzérségi lövedékeket az “orosz katonák és szakadárok” által ellenőrzés alá vont Szahanka és Kominternove falvakból lőtték a frontvonal ukrán oldalán lévő településekre.


A térségben tevékenykedő önkéntesek elmondták, hogy az ukrán fegyveres erők válaszcsapást mértek.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában két katona esett el és hét sebesült meg összesen a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Mariupolban a hétfőt gyásznappá nyilvánították a szartanai elhunytak emlékére. A Donyeck megyei ügyészség terrorcselekménynek minősítette a kikötőváros peremvidéke ellen végrehajtott tüzérségi csapást.

Csaknem pontosan egy éve, tavaly augusztus 25-én hatolt be egy orosz harckocsihadoszlop Donyeck megye déli részénél. Egészen a Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Novoazovszk városáig nyomultak előre, és elfoglalták a települést. Az orosz katonai segítségnek köszönhetően a szakadár erők északról délre előrenyomulva néhány nap alatt kiterjesztették területüket az államhatár mentén egészen az Azovi-tenger partjáig.

Tavaly novemberben már történt egy súlyos tragédia Szartana településen: a szakadárok rakétával eltaláltak egy gyászmenetet. Amiatt hét civil veszette életét, és 17-en sebesültek meg.

Lavrov: Kijev támadásra készül a szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában

Oroszországot aggasztják az utóbbi napok fejleményei Kelet-Ukrajnában, mert úgy tűnik, hogy Kijev további harci cselekményekre készül – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján egy, az ukrán válságot érintő kérdésre válaszolva.

Lavrov azt mondta, hogy Oroszországot valóban aggasztja az, ami a minszki megállapodás februári aláírása óta Kelet-Ukrajnában történik. Az orosz külügyminiszter közölte, hogy naponta beszél John Kerry amerikai és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel a kelet-ukrajnai helyzetről, és Franciaországot is – mint a megállapodást szavatoló országot – tájékoztatják a fejleményekről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.