EUR: 337,71 Ft
CHF: 317,98 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Kiváló évjárat lehet idén egyes borvidékeken

Kiváló évjárat lehet a 2015-ös azokon a borvidékeken, ahol jégverés, vagy szőlőbetegségek nem károsították a szépen fejlődő szőlőtermést a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország szerint.

A közleményben idézik Nádudvari Évát, a cég szőlő szakértőjét, aki elmondta: szüretig hátralévő néhány hét időjárása még nagymértékben befolyásolhatja a minőséget. Jelenleg azokon a területeken, ahol nem volt betegség, vagy jégkár, ott kiemelkedő mennyiségre és minőségre számíthatnak a termelők. A Dunántúlon sajnos vannak olyan területek, ahol a jégverés 80-90 százalékos pusztítást is okozott – mondta.


Hozzátette: a legnagyobb problémát az egri és a tokaj-hegyaljai borvidéken a vízhiány okozza. A levelek bepödrődnek, a fürtök könnyűek, a szemek vízhiányosak, a fejlődésben megálltak.

A szakemberek megjegyezte, hogy komolyan kellene venni az aranyszínű sárgaság vírushordozója, az amerikai szőlőkabóca elleni védekezést, mert a súlyos betegség kezdetben enyhe, majd 4-5 év alatt egyre durvább pusztítást végezhet a szőlőben.


A szőlőtermesztésben jelenleg a művelt borvidéki szőlőterület nagysága meghaladja a 64 ezer hektárt Magyarországon. A leszüretelt szőlő mennyisége 2013-ban 390 ezer tonna, 2014-ben 348 ezer tonna volt. A termésátlag tavaly 5 tonna volt hektáronként, a kiemelkedően jó átlagot termő 2013-hoz képest ez 2 tonnával kevesebb hektáronkénti mennyiséget jelent – írták.

Korábban Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: a tavalyihoz hasonló szőlőtermésre számítanak. Úgy vélte, a legtöbb borvidéken a terméseredmények jobbak lesznek, mint a tavalyi, ugyanakkor két borvidéken – a tokajin és a kunságin – csökkenésre lehet számítani. Utóbbinál azért, mert jégverés pusztította el a termés egy részét.

Kapcsolódó Cikkek