EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XVII.kerület XVIII.kerület

Körforgalom lesz a Gilice téren?

Augusztus végére derül ki, a múlt héten bevezetett ideiglenes forgalmi rend hogyan válik be, ezek alapján miként változik meg a Gilice tér közlekedése. Az alapvetően körforgalom kinézetű csomópont rendszeres baleseti veszélyforrás, miután alakja alapján sokan körforgalomnak vélik, ám több főútvonal is becsatlakozik a körbe, ezáltal a be- és kihajtásnál sokkal körültekintőbben kell vezetni.

Új, ideiglenes forgalmi rend lép életbe a XVIII. kerületi Gilice téren, melynek köszönhetően egyirányú forgalmi rendet vezetnek be a tér kör alakú pályáján.

Rendőrök is segítenek eligazodni a téren (fotó: Keresztesi Balázs)

A BKK most megvizsgálja, hogyan funkcionálna valóban körforgalomként a tér. Múlt hét óta a a Gilice térhez érkezve minden ágról kizárólag jobbra lehet kanyarodni, és a körpályát úgy kell megkerülni, mintha az körforgalom lenne. A legforgalmasabb Petőfi és Cziffra György utcai ágban azonban megmaradt a főútvonali védettség. Annak érdekében, hogy a forgalmi rend módosítás miatt az érintett tömegközlekedési járatok menetideje ne növekedjen, a Cziffra György utca két becsatlakozó ága között a körpályán a forgalom irányával szembe vezetett autóbuszsávot jelöltek ki.


Új, ideiglenes forgalmi rend lép életbe a XVIII. kerületi Gilice téren, melynek köszönhetően egyirányú forgalmi rendet vezetnek be a tér kör alakú pályáján.

Lehet, hogy a buszsáv végleges lesz (fotó: Keresztesi Balázs)

Vedrődi Tamás, a BKK szakterületi vezetője lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, a szeptemberi iskolakezdésre minden eldől. ─ Ez most egy tesztüzem, folyamatosan vizsgáljuk a tapasztalatokat. Még a nyáron döntés születik arról, hogyan változzon a csomópont közlekedése.

Oktatók kedvenc helye

A Gilice téren minden nap rengeteg tanulóvezető gyakorol. Az oktatók előszeretettel mutatják be a diákoknak a csomópontot, ahol egyrészt sok szabály megtanulható, másrészt felkészíti őket arra, nem lehet mindent rutinból megcsinálni. ─ Közel van az oktatópálya, onnan gyakran jövünk erre. Látszik, hogy körfogalomgyanús, de észnél kell lenni, mert a táblák és a felfestések viszont egyértelműsítik, kinek van elsőbbsége. Így lelassul a forgalom, sokat kell néha várni, de legalább megtanuljuk a szabályokat ─ mondta András, akinek már csak pár óra hiányzik ahhoz, hogy vizsgázhasson.

Kapcsolódó Cikkek